Čtvrtek, 18. dubna 2024

Chytré distribuční sítě

Chytré distribuční sítě

Na podněty firem k řešení nových úkolů v energetické síti zareagovala Katedra elektroenergetiky a ekologie Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni. Otázku optimalizace sítí vedoucí k optimálnímu zatížení vodičů a úsporám investic již v počáteční etapě zpracovala pro Českou přenosovou soustavu. Nové systémy řízení spotřeby elektrické energie spojené názvy Smart Grids (chytré sítě) nebo Smart Energy City (energeticky chytré město) zkoumá formou diplomové i disertační práce jako Ostrovní energetický provoz města Plzně.

Dříve byla situace ve výrobě, přenosu a distribuci elektřiny poměrně stabilní, předvídatelná a výkony zdrojů byly řiditelné. Do systému však vstoupily nové zdroje tzv. "zelené energie", vytvářené větrem nebo slunečním svitem. Výroba elektřiny z větru je velmi nestabilní. Panuje-li bezvětří, výroba ve větrných elektrárnách klesá, pokud vítr fouká silně, je jí nadbytek. Každý rok na podzim vyrobí větrné elektrárny mnoho zelené elektřiny, která pak může ohrozit stabilitu přenosové soustavy. Stejně nevyzpytatelná je i výroba elektřiny z fotovoltaických článků, měnící se v závislosti na slunečním svitu. Náhlý mrak na obloze dodávku energie podstatně sníží.

Žádná technologie není jen ideální, ale má i nedostatky. Idealizovaný přírodní zdroj nelze považovat čistě za zelený, nýbrž za "černozelený", neboť se na jeho výrobu spotřebují "černé" materiály i energie. Pro zajištění spolehlivosti přenosové soustavy musíme do jejího rozvoje investovat ročně až 4,5 mld. Kč.

V celém světě je nedostatek inženýrů pro energetiku, chybí až 40 % pracovníků. Energetické podniky proto uzavřely smlouvy se Západočeskou univerzitou v Plzni se záměrem rozvíjet vzdělávání a výzkum. Studium energetiky má mimořádnou budoucnost, a protože energetika je trvale potřebnou infrastrukturou, poskytuje stabilní zaměstnání.


Prof. Ing. Zdeněk Vostracký, DrSc.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů