Pátek, 26. dubna 2024

Děti předaly místostarostce návrhy na bezpečné cesty do školy

Děti předaly místostarostce návrhy na bezpečné cesty do školy

Celý rok mapovaly děti nebezpečná místa na cestě do školy, pořádaly závody na koloběžkách a na kolech a vzdělávaly se v oblasti bezpečné a šetrné dopravy. Na základě jejich celoroční práce připravili odborníci dopravní studiis návrhy na konkrétní dopravní opatření, která by dětem zaručila bezpečnější cesty do školy v Janově nad Nisou. Společně ji dnes předali místostarostce Marcele Volšičkové.
Žáci Základní a Střední školy waldorfské v Semilech stejně jako dalších deset škol v České republice získali
v rámci programu Na zelenou podporu brněnské Nadace Partnerství. Během několika měsíců vytvořili mapu a vyznačili do ní všechna nebezpečná místa, která musí překonávat při cestě do školy. Stavební inženýr Vladimír Rozsypal pak v této dopravní studii řešil 27 nejnebezpečnějších úseků.

Obzvlášť nebezpečné místo je hned u školy, kde je 13 metrů (!) dlouhý přechod ke škole a chodník, který
k přechodu vede je vyznačen pouze nakreslenou čárou."Ovšem to, že zašlé čáry nakreslené mezi parkovištěm a silnicí mají představovat chodník, byla pro nás všechny docela překvapující informace," ještě stále kroutí hlavou Ivana Vráblíková, která projekt s dětmi koordinovala. "Myslím, že ani řidiči nevědí, k čemu značení slouží," dodává Vráblíková.
Předávání se zúčastnili také místostarostka Lena Mlejnková, dále vedoucí odboru dopravy Jiří Eichler, Jana Dvořáková z odboru investic, Otmar Jan z dopravního inspektorátu Policie ČR Semily a krajský koordinátor Besipu Miroslav Klásek.
V grantovém programu Na zelenou letos Nadace Partnerství podpořila 11 projektů bezpečných cest do škol v 6 krajích ČR. "Školy vedle mapování nebezpečných míst staví také přístřešky na kola, organizují různé soutěže a debaty s dopravní tematikou nebo zpracovávají školní cestovní plány. Snaží se tak dětem vrátit možnost přirozeného, zdravého a hlavně bezpečného pohybu při cestách do školy," popisuje školní aktivity na podporu šetrné dopravy Barbora Kolárová z Nadace Partnerství.

Generálním partnerem programu Na zelenou je finanční skupina AXA. "Máme za sebou již pátý rok společného působení a mohu říci, že spolupráce s Nadací Partnerství na tomto projektu splnila naše očekávání. Konkrétní výsledky programu Na zelenou již chrání stovky dětí na jejich každodenních cestách do školy. Partnerstvím dáváme jasnou zprávu našim klientům, že se hrdě hlásíme ke společenské odpovědnosti všude tam, kde působíme," říká Marek Zeman, ředitel komunikace finanční skupiny AXA. Záštitu programu poskytují Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo dopravy. Novým partnerem programu je společnost 3M Česko.
Kontakt: Barbora Kolárová, Nadace Partnerství, 608 210 642,274 816 727, barbora.kolarova@nap.cz
Více informací o všech školních projektech i o celém grantovém programu naleznete na www.nazelenou.cz
Databáze školních projektů z předchozích ročníků programu Na zelenou:www.nadacepartnerstvi.cz/doprava/databaze-bezpecne-do-skoly

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů