Pátek, 19. dubna 2024

Konec ekotendru je i začátkem nových sporů

Konec ekotendru je i začátkem nových sporů

Po třech letech dohadů a pochybností projekt ekotendru definitivně končí. Staré ekologické zátěže, které měla vláda řešit jako celek, ale zůstávají, a tak bude muset rozhodnout, co s nimi dál. Na tom, že i nejnižší nabídka v tendru od firmy Marius Pedersen za 56,8 miliardy korun byla příliš drahá a vláda vítěze nevybere, se premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek shodují. V dalším postupu už ne.

Premiér nyní uvažuje o rozdělení zakázek do dvou až tří menších balíků, které by se soutěžily zvlášť. Přivedlo by to podle něj více zájemců a stát by mohl ušetřit desítky miliard.

Podle Kalouska se ale nyní bude pokračovat stejně jako doposud. "Staré ekologické závazky budeme likvidovat jednu po druhé v rámci rozpočtových možností," uvedl v rozhovoru pro HN. Odmítl rovněž, že by možnost několika menších tendrů mohla přinést úspory. "Jestliže nepřišla dobrá nabídka v superekotendru, tak pět menších superekotendrů dává ještě menší naději na úspěch," tvrdí.

Ekotendr byl často spojován s velkým korupčním potenciálem. Podle Nečase také nahrával tvorbě kartelů. Jeho konec proto přivítal i ředitel Transparency International David Ondráčka. Podle něj by teď bylo nejlepší variantou vypisování tendrů na jednotlivé lokality.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů