Pátek, 29. března 2024

Ministr Chalupa chce kontrolovat, čím topí domácnosti

Ministr Chalupa chce kontrolovat, čím topí domácnosti

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) chce kvůli znečištěnému ovzduší kontrolovat, čím topí jednotlivé domácnosti. Kontroly na celém území republiky by měly zamezit spalování odpadků a nekvalitního paliva. Ministr se domnívá, že to ústava umožní. Prolomit ústavní právo na ochranu soukromí chce ve jménu práva na čisté životní prostředí. Experti na ústavní právo by příští týden měli předložit konkrétní návrh. Chalupa to dnes novinářům řekl v Havířově na Karvinsku, kde zasedala pracovní skupina, která řeší problematiku ovzduší v Moravskoslezském kraji.

Dosud případné kontroly lokálních topenišť narážely na ústavní právo lidí na ochranu soukromí. To je podle Chalupy možné nyní prolomit. Konkrétní ale zatím nechce být. "Máme rámcovou představu, jak by se dalo postupovat. Nyní musíme najít řešení, které bude praktické. Vyjádřit se k němu musí i starostové, kteří budou kontroly provádět," řekl. Dodal, že 27. října se sejde úzká pracovní skupina, která by měla představit konkrétní vizi.

"Zatím se pohybujeme v teoretické právní rovině. Je potřeba upřesnit, jak by kontroly probíhaly a třeba i to, na základě čeho by se prováděly. Osobně si myslím, že existuje teoretický prostor pro to, aby se daly provádět. To je výrazný posun vpřed," řekl Chalupa.

Na kontroly se v každém případě musí připravit lidé, kteří využijí další z připravovaných novinek. Tou jsou dotace na pořízení ekologičtějšího způsobu vytápění domácností. Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák uvedl, že dotace by se měla týkat výměny starých kotlů na tuhá paliva za nové zařízení třetí emisní třídy. Ta jsou ale výrazně dražší než méně ekologické kotle. "Dotace by měla pokrýt právě tento cenový rozdíl," uvedl Novák.

Už dříve Chalupa sdělil, že v letošním roce by se mělo mezi žadatele v Moravskoslezském kraji rozdělit 20 milionů korun. Maximální výše dotace by činila 60.000 korun. Její příjemci se ale budou muset zavázat, že umožní případnou kontrolu. "Kontrolovat budeme jednak, čím se topí, a také to, zda byl původní kotel odpojen a znehodnocen tak, aby nebyl umožněn jeho další provoz," vysvětlil Novák.

Tiskové konference se dnes účastnili i členové několika občanských sdružení, které poukazují na znečištěné ovzduší na Ostravsku. Ministrovi Chalupovi předali své výhrady k Akčnímu plánu pro Moravskoslezský kraj z dubna letošního roku. Plán by měl řešit nepříznivou situaci. Představitelům sdružení se ale nelíbí.

"Je to práce na úrovni studenta střední školy. Chybí tam konkrétní cíle a termíny k jejich dosažení. Jde o slabý a nekoncepční pokus něco změnit," řekl ČTK Jan Kozina z obecně prospěšné společnosti Čisté nebe. V otevřeném dopise, který ministrovi představitelé sdružení předali, formulovali celkem 37 dotazů. Chalupa dopis převzal, blíže se k němu ale dnes nevyjádřil.

Pracovní skupina se dnes sešla podruhé. První jednání se uskutečnilo v Ostravě 12. září. Členy jsou představitelé měst, kraje, hejtmanství a ministerstev. Kromě kontrol a "kotlíkových dotací" chtějí situaci zlepšit i v dopravě, která je dalším velkým znečišťovatelem. V tomto směru Chalupa vidí možnost v zavedení nízkoemisních zón v městech, kam by auta nesměla. Usilovat chce i o to, aby se za používání dálnice ve městech neplatilo. V případě průmyslových podniků je pak podle ministra lepší spíše než snižovat povolené hodnoty emisí tlačit firmy k zavádění nejmodernějších technologií.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů