Pátek, 29. března 2024

Stát trestá odpovědné: zdraží teplo těm, kdo topí ekologicky

Stát trestá odpovědné: zdraží teplo těm, kdo topí ekologicky

Strana zelených se znepokojením varuje, že novela zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie preferující spoluspalování biomasy a fosilních paliv ve velkých elektrárnách zvyší ceny tepla domácnostem topícím biomasou. Jde o další útok vlády na kvalitu životního prostředí i peněženky občanů, kteří se chovají odpovědně.

"Nastupuje topná sezóna a řada domácností obrací každou korunu na topení. O to trestuhodnější je politika státu, která zcela zbytečně a škodlivě zvyšuje náklady na teplo domácnostem, zvláště těm, které se chovají šetrně k životnímu prostředí. Kdo je dnes odpovědný a topí ekologicky, nejenže není nijak zvýhodněn, ale stát ho za odpovědný přístup dokonce trestá. Státem podporované spoluspalování ve velkých elektrárnách stahuje velké množství biomasy z trhu, čímž prodražuje biomasu a odběratelům pak také teplo," vysvětluje předseda Strany zelených Ondřej Liška.

"Zároveň však spoluspalování fosilních paliv a biomasy nepřináší kýžený efekt snižování emisí a ochrany životního prostředí, čímž zůstává ČR v tomto ohledu dále za svým potenciálem. Kromě podpory spoluspalování vidíme problém ještě jinde. V ČR jednoznačně chybí zákon na podporu zeleného tepla, který dobře funguje v sousedním Německu," doplňuje Ondřej Liška.


Kontakty:
Ondřej Liška, předseda SZ, tel.: 777 140 077
Tomáš Průša, tiskový mluvčí SZ, tel.: 733 536 792

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů