Sobota, 20. dubna 2024

Elektřina pro domácnosti příští rok zdraží o 4,3 procenta

Elektřina pro domácnosti příští rok zdraží o 4,3 procenta

Elektřina pro domácnosti by měla v příštím roce v průměru zdražit meziročně o 4,3 procenta, podniky za elektřinu zaplatí asi o 6,2 procenta více. Vláda dnes schválila nařízení, podle něhož dotace na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů v roce 2012 dosáhnou stejně jako letos maximálně 11,7 miliardy Kč. Novinářům to po jednání kabinetu řekl premiér Petr Nečas (ODS).

Největší část dotací půjde na podporu fotovoltaiky. Loni prudce vzrostl počet solárních elektráren, provoz těchto zdrojů bude příští rok stát přes 22 miliard korun, celkové náklady na obnovitelné zdroje dosáhnou asi 32 miliard korun. Vláda z toho pokryje část dotacemi, další část se promítne do cen elektřiny.

Vládní dotace na obnovitelné zdroje činily 11,7 miliardy korun také letos. Elektřina kvůli tomu pro domácnosti zdražila v průměru o 4,6 procenta, podniky za elektrický proud platí o 5,2 procenta více. Bez státní dotace by zdražení bylo mnohem výraznější.

Kdyby vláda pro rok 2012 znovu neposkytla miliardové prostředky na obnovitelné zdroje, elektřina pro domácnosti by zdražila v průměru o 11 procent a pro velkoodběratele o 15 procent.

Konečnou cenu elektřiny pro příští rok významně ovlivňuje také zdražení silové elektřiny na trzích, které letos činí asi osm procent.

Vládní dotace na obnovitelné zdroje v příštím roce sníží poplatek za obnovitelné zdroje z předpokládaných 625 korun na megawatthodinu na 420 až 430 Kč/MWh. Letos činil tento poplatek díky dotacím 370 Kč/MWh. Zvýšení poplatku pro příští rok souvisí s loni připojeným vyšším instalovaným výkonem solárních elektráren, než energetici předpokládali. Výrazně také rostl výkon bioplynových stanic.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů