Čtvrtek, 28. března 2024

Duhovky Hnuti DUHA: Staroměstské náměstí plus 272 metrů plýtvání

Duhovky Hnuti DUHA: Staroměstské náměstí plus 272 metrů plýtvání
  1. ODPADKY: Staroměstské náměstí plus 272 metrů plýtvání
  2. KULTURA: Přijďte ochutnat Rajče na EkoBiograf
  3. LESY: Budou lidé moci dál pomáhat přírodě? Záleží i na vás
  4. PŘÍRODA: Pomozte chránit vlky a rysy

ODPADKY
Staroměstské náměstí plus 272 metrů plýtvání

Množství odpadků, které by každoročně pokrylo pražské Staroměstské náměstí do výše 272 metrů (pro zvídavé: to je o 56 metrů více, než kolik měří žižkovský vysílač), nebude muset končit na skládkách či ve spalovnách, pokud recyklace stoupne na úroveň Německa.

Česká republika totiž každý rok zbytečně vyhazuje recyklovatelné suroviny za 3 miliardy korun. Naplnily by vlak, který by sahal po trati od Karlových Varů do Zlína, nebo frontu 173 000 popelářských aut. Každou tunu, jež skončí nevyužita na hromadě, potom musíme nahradit přírodními materiály: a ty je nutno někde vytěžit, vydolovat nebo vykácet.

Hnutí DUHA proto do připravovaného nového zákona o odpadech navrhlo takzvanou recyklační slevu: obce, které vyhazují málo odpadků, budou zvýhodněny menšími poplatky. Řešení by motivovalo radnice, aby rodinám usnadnily třídění odpadků. Přečtěte si podrobnosti.

KULTURA
Přijďte ochutnat Rajče na EkoBiograf

Rajče on the road - nový dokumentární film Hnutí DUHA o zelenině z domácího gruntu i té, která putuje Evropou - minulý týden vyhrál cenu na slovenském festivalu Ekotopfilm. Nenechte si ujít jeho českou premiéru na brněnském festivalu EkoBiograf, který kromě snímků o přírodě, zdravém životě i chytré ekonomice nabídne také diskuse s tvůrci a ochutnávky, koncerty i a přátelskou atmosféru. Startujeme v pondělí 14. listopadu v půl šesté večer s občerstvením, domácím vínem, biomoštem i kohoutkovou vodou. Pozvěte i své přátele.

LESY
Budou lidé moci dál pomáhat přírodě? Záleží i na vás

Čtrnáct let Hnutí DUHA organizovalo pobyty, kam dobrovolníci z řad veřejnosti přijíždějí, aby pomáhali s obnovou rašelinišť na Šumavě nebo zeleně v krajině Jizerských hor a Jeseníků. Ale patnáctý ročník je právě teď ohrožen. Potřebujeme pomoc lidí, jako jste vy.

Malým nadacím vysychají zdroje a ministerstva také nepomohou, protože po našem nesouhlasu s obřími tendry státních lesů a s poměry v šumavském národním parku jsou na naši práci vysazená. Drobní dárci jsou tedy poslední šancí, jak prostředky na tento důležitý program získat.

Chcete-li podpořit Týdny pro les, přihlaste se prosím. Jednorázový příspěvek 1 000 korun pomůže uhradit ubytování pro tři dobrovolníky na celý týden. Přispívat ale můžete i pravidelně.

Pomůžete dobrovolníkům pokračovat v péči o naši krajinu? Děkujeme.

PŘÍRODA
Pomozte chránit vlky a rysy

Také letošní zimu budou speciálně vyškolení dobrovolníci pomáhat s ochranou vzácných šelem v Beskydech a na Šumavě. Přidejte se i vy a spojte zimní výlety do hor s užitečnou péčí o přírodu. Patroly svoji přítomnosti odrazují pytlačící myslivce od ilegálního lovu. Také mají vyhledávat nástrahy, které lovci na vzácná zvířata připravují. Každoročně se hlídek účastní přes 100 lidí. Pytláci u nás během posledních dvaceti let odstřelili asi 500 rysů ostrovidů.

Přihlaste se už teď na školení pro dobrovolníky. Přespříští víkend tak můžete vyrazit na vlčí školení do Javorníků nebo na setkání k rysím hlídkám na Šumavu. Dozvíte se hodně o životě velkých šelem a jejich stopování i praktické instrukce. Na programu budou také večerní přednášky.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů