Pátek, 19. dubna 2024

Z likvidovaných ostravských lagun opět unikl oxid siřičitý

Z likvidovaných ostravských lagun opět unikl oxid siřičitý

Z likvidovaných ostravských ropných lagun ve středu večer opět do ovzduší unikl oxid siřičitý. Úředníci kraje vyzvali firmy působící na místě, aby zastavily práci. ČTK o tom informoval Marek Bruštík z krajského úřadu. Podle něj se situace začala ještě před půlnocí zlepšovat.

"Vlivem sanace staré ekologické zátěže byl překročen hodinový imisní limit pro oxid siřičitý na stanici Ostrava-Fifejdy. Hodinová koncentrace tam v 19:00 byla 504 mikrogramů na metr krychlový. Hodinový limit je přitom 350 mikrogramů," řekl. Krajský úřad okamžitě vyzval jej k zastavení provozu. Situace se pak začala zlepšovat. Hodnoty klesly a dnes ráno už byly hluboko pod imisními limity.

Oxid siřičitý z areálu unikl už několikrát. Centrální městský obvod kvůli tomu podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Jeho vedení se domnívá, že viník se dopustil obecného ohrožení. Situací se zabývá i ostravský inspektorát České inspekce životního prostředí. Žádné rozhodnutí ale ještě vydáno nebylo.

Laguny po bývalé chemičce Ostramo, která byla v provozu celé minulé století, jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku. Bylo v nich uloženo na 200.000 tun ropných kalů vyprodukovaných jako odpad z chemičky. Čištění lagun provázejí stálé problémy, obyvatele v okolí obtěžuje hluk, prach i zápach. Samotné laguny mají být odtěženy do konce letošního roku a po zalesnění se má oblast změnit v lesopark. Termín ale dodržen nebude.

Sanaci lagun provádí pro státní podnik Diamo sdružení firem Čistá Ostrava. Vedoucí firmou sdružení je Geosan Group, který palivo vyrobené z nebezpečných kalů převáží na skládku společnosti Celio v Litvínově. Následně má být spáleno v cementárně Lafarge Cement v Čížkovicích na Litoměřicku. Plán Geosanu vyvézt 110.000 tun toxických kalů do severních Čech v srpnu zásadně odmítl Ústecký kraj, nyní ale firma splnila všechny podmínky k uskladnění a spálení odpadu.

Zavápňování obsahu lagun, následné odtěžování, výrobu paliva a jeho distribuci nyní zajišťuje podle informací na webu Geosanu subdodavatelská firma Šamonil a společnost Vodní zdroje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů