Pátek, 19. dubna 2024

Británie a ČR se shodují, že snižovat emise by měly všechny země

Británie a ČR se shodují, že snižovat emise by měly všechny země

Británie a Česká republika se před mezinárodní konferencí OSN o změně klimatu v jihoafrickém Durbanu shodují, že jednání o omezování skleníkových plynů má smysl, jen když se na něm budou podílet všechny velké světové ekonomiky. ČTK to dnes v Londýně řekl český ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, který v jednal s britským ministrem pro energetiku a změnu klimatu Chrisem Huhnem a ministryní životního prostředí,výživy a záležitostí venkova Caroline Spelmanovou.

"Společnou pozicí České republiky a Británie je, že pokud má mít Durban po Kjótu nějaký smysl, tak tam musí být všechny nebo aspoň významné světové ekonomiky. Ne, aby tam aktivně vystupovala Evropská unie a ostatní země se k tomu nepřihlásily," řekl Chalupa.

V Durbanu začne na konci listopadu sedmnácté zasedání konference smluvních stran Rámcové smlouvy o změně klimatu, jejíž součástí je tak zvaný Kjótský protokol omezující emise skleníkových plynů. Protokol nezahrnuje například Indii a Čínu, zatímco Spojené státy ho neratifikovaly.

My nezastáváme zbytečně ambiciózní politiku, u každého kroku musíme ověřit, co bude znamenat pro konkurenceschopnost české ekonomiky, řekl Chalupa.

Připustil, že Británie je v boji se změnou klimatu radikálnější, jak ukazuje i titul Huhneovy funkce. "Jsou radikálnější v rámci evropských podmínek, ČR je v tomhle je uměřenější. Naší pozicí je - než přijmeme jakýkoli další závazek na snižování emisí kysličníku uhličitého, chceme vidět analýzy, co to bude pro českou ekonomiku znamenat," uvedl ministr.

Podle něj je skepse vůči problematice změny klimatu v ČR větší než v Británii. "Ale tento postoj zastává také veřejnost," řekl Chalupa. "Myslím, ale že nejde o to, abychom se bavili jestli (změna klimatu) je nebo není, ale o to, jaké ty debaty mohou mít dopady na hospodářství jednotlivých zemí," uvedl Chalupa. "ČR závazky plní, pokud se má zavázat k dalším, tak chce vědět, co budou znamenat a že nezůstane osamocena," dodal.

Chalupa jednal s Huhnem a Spelmanovou o zkušenostech britské koaliční vlády, která chce příští rok na jaře rozjet projekt zelené investiční banky zaměřené na podporu ekologických projektů.

Podle Chalupy ministerstvo připravuje transformaci Státního fondu životního prostředí v zelenou banku, která by "neposkytovala jen nenávratné dotace, ale také další druhy podpory". Se svými britskými protějšky se Chalupa dohodl na semináři v Praze o zkušenostech z rozjezdu tohoto projektu v Británii, který by mohl být podle něj i budoucností fondu životního prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů