Středa, 1. května 2024

Tři moravské kraje a Prahu opět trápí smog, přibyly i další kraje

Tři moravské kraje a Prahu opět trápí smog, přibyly i další kraje

Obyvatele Moravskoslezského, Olomouckého a Jihomoravského kraje trápí už od úterý smog, dnes se k nim přidal Liberecký kraj, Pardubice a Mladá Boleslav, odpoledne se ovzduší zhoršilo také v Královéhradeckém kraji. Nejhorší situace je jako obvykle na severu Moravy, kde byl už v úterý vyhlášen signál regulace na Ostravsku a Karvinsku, dnes byl pro Českotěšínsko vydán signál upozornění. Meteorologové dnes výraznější změny imisní situace nepředpokládají.

Zvýšené množství znečišťujících látek v ovzduší nemusí přímo vyvolat onemocnění, ale často vede k jeho zhoršení, především pak u nemocí dýchacích cest a srdečně-cévních chorob. Lidem s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším občanům a dětem se proto doporučuje omezit pobyt pod širým nebem. Dospělí bez zdravotních potíží by se neměli venku zadýchávat.

V Moravskoslezském kraji hodnoty polétavého prachu překračují povolený imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový více než trojnásobně. Odpoledne se ovzduší ještě zhoršilo, naměřené hodnoty škodlivin se pohybovaly od 73 do 187 mikrogramů na metr krychlový. Nejhorší situace přetrvávala v Bohumíně na Karvinsku.

Meteorologové už v úterý vyhlásili v nejvíce postižených místech severu Moravy signál regulace. Znečišťovatelé s platnými regulačními řády musejí dodržovat ekologická opatření. Signál upozornění na vznik smogové situace byl navíc dnes vyhlášen i v oblasti Českého Těšína. "K dnešnímu dni zdejší občané museli dýchat zamořený vzduch 99 dní," řekla mluvčí radnice Dorota Havlíková. Připomněla, že evropská směrnice povoluje překročení limitu pouhých 35 dní v roce.

Už druhý den se potýká se smogem i jih Moravy, dnes odpoledne se situace výrazně zhoršila. Nejvíce problémů je v centru Brna a u rušných silnic v okolí brněnského výstaviště. V těchto místech byl dnes téměř trojnásobně překročen povolený limit 24hodinové koncentrace polétavého prachu, stanovený na 50 mikrogramů, u výstaviště dosáhl až 144,7 mikrogramu.

Výrazně se přes den zhoršila situace v Mikulově, kde večer činily hodnoty prašného aerosolu sto mikrogramů na metr čtvereční, a ve Znojmě, kde meteorologové naměřili 94 mikrogramů.

V Praze se nejhůře dýchalo lidem na Smíchově, kde v poledne hodinová koncentrace polétavého prachu dosáhla 128,5 mikrogramu na metr krychlový a po 17:00 vystoupala až na 176 mukrogramů. V Olomouckém kraji je špatná situace v Prostějově, kde koncentrace polétavého prachu dosahovaly dnes odpoledne průměrné hodnoty 111 mikrogramů na metr krychlový, a v Přerově, kde naměřili 95 mikrogramů.

Špatné rozptylové podmínky v Libereckém kraji mělo ráno hlavně Českolipsko, kde hodinová koncentrace polétavého prachu dosáhla 98 mikrogramů na metr krychlový, kolem 15:30 se však zhoršila situace v Liberci, kde hodinové koncentrace překročily 100 mikrogramů na metr krychlový. V Jablonci i České Lípě naopak znečištění výrazně kleslo.

Zhruba dvojnásobně překročily ranní hodnoty polétavého prachu povolený limit i v Pardubicích na Dukle a v Mladé Boleslavi. V Pardubicích dosáhly hodinové koncentrace škodlivin v ovzduší 100 mikrogramů na metr krychlový, odpoledne mírně klesly. V Mladé Boleslavi se pohybovaly kolem 98 mikrogramů na metr krychlový. Mírně zhoršené rozptylové podmínky byly i v Kladně-Švermově, kde hodnota činila kolem 68 mikrogramů na metr krychlový.

Odpoledne se zhoršilo ovzduší také v Královéhradeckém kraji, limit 50 mikrogramů na metr krychlový byl překročen v Hradci Králové o 32 mikrogramů a v Trutnově o 25,2 mikrogramu. Téměř dvojnásobek povoleného limitu dnes odpoledne naměřili také v Uherském Hradišti ve Zlínském kraji.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů