Čtvrtek, 28. března 2024

Kalamita (nejen) v lesních tendrech

Kalamita (nejen) v lesních tendrech

Premiér Petr Nečas použil velkou dávku optimismu, když Baracku Obamovi zaručil "férový a transparentní" průběh tendru na dostavbu Temelína. Samozřejmě že oficiálně jinak o zakázce za 200 miliard korun mluvit nemůže - ale domácí praxe v klíčových státních zakázkách je zcela opačná.

Proslulý ekotendr na sanace zamořených průmyslových firem politici raději pro třech letech sami stopli, protože soutěž měla až příliš velký "korupční potenciál". A na kahánku má i další velká zakázka, tendr státních Lesů ČR v hodnotě desítek miliard korun. Antimonopolní úřad už předběžně zakázal státnímu podniku uzavírat smlouvy s firmami, které v soutěži uspěly. A není vyloučené zrušení celého tendru.

V lecčems se tyto kauzy podobají. Nejprve vláda zakázku halasně propaguje a "zaručuje transparentnost". Ale pak se vše mění s ohledem na vývoj domácí politické scény. Také Nečas (ODS) "prohlédl" vady ekotendru až později, především kvůli souboji s jeho zastáncem Miroslavem Kalouskem z TOP 09.

Obdobně i lesní tendr byl až do říjnového odvolání ministra zemědělství Ivana Fuksy celkem v pořádku. Ale poté Fuksu vystřídal jeho vnitrostranický rival z ODS Petr Bendl a vše je jinak. Nečas se už nechal slyšet, že zakázka je "ušita pro Hávu" - míněno pro lesnickou firmu LST, již vede bývalý šéf Chemapolu Václav Junek s penězi Kalouskova přítele, zbrojaře Richarda Hávy.

Nečasova kritika přitom tentokrát míří vedle. LST sice v tendru také uspěla, ale skrytým vítězem lesních zakázek je ve skutečnosti spíše majitel Agrofertu Andrej Babiš. Jednak se v soutěži prosadily přímo jeho firmy Uniles a Wotan, ale hlavně není vyloučeno, že třeba už příští rok Agrofert převezme i nejúspěšnější firmu tendrů, jedničku oboru Less & Forest. Její majitel Jan Mičánek týdeníku Ekonom potvrdil, že by vůbec nebyl proti.

Ať tak či onak, politika dělá v tendrech pořádnou paseku. Uchazeči o Temelín se mají na co těšit.

Není vyloučeno, že Agrofert převezme i Less & Forest.

AUTOR: Martin Mařík
reportér týdeníku Ekonom

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů