Čtvrtek, 28. března 2024

Podporujte města. Je to ekologické

Podporujte města. Je to ekologické

Počet obyvatel Země dosáhl tento týden sedmi miliard a do roku 2050 se zvýší na devět. Lidstvo navíc bohatne. Vyvolává to obavy, že bude stále více ničit přírodu, a hlavně vzroste produkce takzvaných skleníkových plynů, které jsou spojovány s globálním oteplováním. Co s tím?

Staromilci proto navrhují omezit příliv obyvatel z venkova do měst. Vesničané produkují mnohem méně oxidu uhličitého, tedy jednoho z hlavních skleníkových plynů. Jenže to platí jen v zemích s nízkými příjmy, uvádějí studie OSN. Na venkově jsou totiž lidé v rozvojových zemích chudší než ve městech. Nejezdí téměř auty a spotřebovávají málo elektřiny. Jenže i v rozvojových zemích lidé bohatnou. Zvlášť je to vidět v Číně. V roce 2009 vlastnili Číňané asi 60 milionů aut, v roce 2020 to bude minimálně 200 milionů. Pekingská domácnost sice ročně produkuje desetkrát méně oxidu uhličitého než americká domácnost ve Washingtonu, ale rozdíl se rychle zmenšuje.

Situace pak vypadá jinak. V zemích s vyššími příjmy totiž produkují obyvatelé měst méně oxidu uhličitého než venkované. Čím "zahuštěnější" město, tím nižší spotřeba energie, a tedy nižší emise. Veřejná doprava znamená menší provoz aut, obytné domy s mnoha byty zase úspory na vytápění a klimatizaci. V USA například rodina v samostatném domě spotřebuje odhadem o 88 procent více elektřiny než stejná rodina v pětipatrovém či vyšším domě, uvádí ekonom Edward Glaeser.

Řešením problému rostoucí a bohatnoucí populace je tedy růst měst. Glaeser přitom varuje, že je třeba se vyhnout některým chybám vyspělých zemí. Například přísnému omezení nových staveb ve středu měst či podpoře hypoték na bydlení ve vlastních domech. Vede to totiž k růstu předměstských satelitů, kde je spotřeba energií o desítky procent vyšší než ve vnitřních městech. Se všemi dopady na přírodu.

AUTOR: Marek Hudema

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů