Čtvrtek, 25. dubna 2024

Čína chce vydělávat na mořské vodě

Čína chce vydělávat na mořské vodě

Továrna na odsolování mořské vody poblíž čínského Pekingu má hodnotu 26 miliard dolarů a na první pohled zaujme technickým řešením.

Výkonné generátory se špičkovou technologií na snížení emisí vyrábějí ze slané mořské vody za vysoké teploty vodu pitnou. Není to levné. Zatím to vypadá tak, že výroba vody dvojnásobně překročí cenu, za kterou ji výrobce, státní společnost SDIC, prodává. Peníze ale v tomto případě stojí stranou. Peking počítá s tím, že se mu nákladné investice do odsolování mořské vody v delším časovém horizontu vyplatí.

"Politické zájmy stojí u tohoto podnikání mnohem výš než profit," řekla listu The New York Times singapurská konzultantka Olivia Jensenová, která se strategickým odvětvím zabývá.

Čína věří, že podnikání s mořskou vodou se jí nakonec vyplatí.

Vzácné zdroje

Jednak proto, že rozlehlá země čistou vodu potřebuje. Přírodní zásoby nestačí. Podle agentury Reuters se v letech 1960 až 2005 zmenšila v Číně plocha jezer, které jsou zdroji pitné vody, o plných 13 procent. Příčinou jsou současné globální klimatické změny.

Dalším problémem je v Číně znečištění, že zhruba čtvrtina všech povrchových vodních zdrojů nevyhovuje ani pro průmyslové účely. Pro pití je vhodných jen zhruba 49 procent všech odebraných vzorků po celé Číně. Celkem 189 ze 443 monitorovaných měst trpí kyselými dešti, které zdroje vody znehodnocují.

Nedostatkem vody trpí hlavně hustě zalidněné severovýchodní pobřeží Číny. Pitná voda je tam vzácná. Přírodní zdroje pitné vody jsou tam omezené a vydatnost srážek vytrvale klesá. Pro tuto oblast je odsolování mořské vody dobrým řešením. Cena pitné vody v příštích letech poroste. Proto nakonec její prodej může skončit pro firmy jako SDIC ziskem.

Mocenské postavení

Pro Čínu jsou ale desalinizační technologie i strategickým odvětvím. Její postup na přední příčky v podnikání v této oblasti potvrzuje její mocenský vzestup. Pomáhá jí posílit pozici v zemích závislých na vodě, hlavně v blízkovýchodní oblasti.

Peking nyní plánuje zvýšit podíl domácích firem, které se na odsolování podílejí. Nyní je podíl domácích firem 60procentní, do roku 2020 by to mělo být 90 procent.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů