Čtvrtek, 28. března 2024

SVSE: Poplatky za obnovitelné zdroje omezují konkurenceschopnost

SVSE: Poplatky za obnovitelné zdroje omezují konkurenceschopnost

Velké průmyslové podniky ze Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE) protestují proti výši poplatků za obnovitelné zdroje, které musejí platit v ceně odebírané elektřiny. Podle nich několikanásobně překračují příspěvky průmyslu v EU a výrazně snižují konkurenceschopnost. SVSE proto vyzývá poslance k urychlenému schválení takového zákona o podporovaných zdrojích energie, který umožňuje standardní regulaci výkupních cen v souladu s povolenou veřejnou podporou. Před projednáváním zákona ve sněmovně to ČTK řekl Roman Blažíček, šéf Lasselsbergeru, největšího výrobce obkladů v ČR.

Vinou zvyšujících se poplatků se podle SVSE stává český průmysl na globálním trhu méně konkurenceschopný. Podobné je to s dalšími zeměmi EU, které se zavázaly ke snižování emisí, což ale neplatí pro firmy asijské, ale ani například turecké. Velmi citelné dopady na český průmysl potvrdila anketa mezi 57 členskými podniky SVSE, jejichž celková spotřeba elektřiny činí 10,5 TWh, tedy 19 procent spotřeby v zemi.

SVSE navrhuje dočasný stop stav na budoucí náklady politiky klimatických změn. Má trvat do doby, než se k závazkům EU připojí rozhodující průmyslové státy. Ke zvážení dává, aby podporu obnovitelných zdrojů hradil stát z rozpočtu, jako je tomu ve Francii, Británii, Slovinsku a Finsku, a dále úlevy pro nejohroženější části průmyslu. "Závazek EU nemá cílový efekt a omezuje konkurenceschopnost celé EU," dodal Blažíček. Podle něj Evropa zahrnuje "jen" 13 procent světového podílu vypouštěného oxidu uhličitého. Celková produkce skleníkových plynů ve světě se podle SVSE zvyšuje hlavně proto, že roste asijské hospodářství.

Lasselsberger loni platil na obnovitelné zdroje 166 Kč/MWh, letos 370 Kč, příští rok to má být 420 Kč/MWh. Letos uhradí 40 milionů Kč. "Raději bychom investovali do výrobních linek než do obnovitelných zdrojů s vědomím, že náš příspěvek okamžitě vyletí jiným komínem než u nás a dvakrát tolik, a že oteplování světa je pak o to větší," uvedl ředitel. V ČR a SR je podle SVSE model naprosto nekompromisní hlavně vůči průmyslu, kde jsou meziroční růsty "dramatické a příspěvky velmi významné". V ČR je přitom podle Eurostatu čtvrtá nejdražší elektřina pro průmysl v EU.

Podle ankety SVSE působil mezi lety 2010 a 2011 poplatek na dvě procenta českých firem likvidačně; 58 procent podniků vystavených globální konkurenci muselo přijmout mimořádná opatření. Nejvíce postižené jsou hutnictví, strojírenství, chemický průmysl a papírenství.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů