Úterý, 19. března 2024

Turisty má na západ Čech a do Bavorska lákat sto přírodních cílů

Turisty má na západ Čech a do Bavorska lákat sto přírodních cílů

Stovku nejzajímavějších přírodních cílů v západočeském a sousedním bavorském příhraničí vydá do konce roku ve dvojjazyčné publikaci Euregio Egrensis. Polovina z cílů bude německých a má lákat hlavně české turisty, s druhou to bude naopak. Pomocí propagační knihy chce přeshraniční sdružení obcí zvýšit návštěvnost oblastí, ale také povědomí o jejich unikátech. Kniha s názvem 50 + 50 přírodních úkazů v Euregiu, tedy Bavorsku, Sasku i Česku vyjde na zhruba půl milionu korun. ČTK to řekl předseda euroregionu František Čurka.

"Po těchto materiálech je velká poptávka. Před rokem a něco jsme vydali 100 superlativů, což byly technické a historické památky, které jsou jedinečné ve světě, v Evropě nebo minimálně ve státě a leží v oblasti Euregia. Po této publikaci se zaprášilo. Vyšlo 20.000 výtisků, z toho na české straně 8000 kusů," uvedl.

Mezi superlativy byly například jízdárna ve Světcích u Tachova neboli největší česká jízdárna a druhá největší jízdárna ve střední Evropě, dále bývalý benediktinský klášter Kladruby, jenž je národní kulturní památkou, na saské straně mimo jiné světově proslulé krajky z Plavna nebo se svými 83 metry nejvyšší vrtná věž, jež je zároveň nejhlubší vrtnou věží světa.

Podobně chce nyní euroregion zpracovat také přírodní zajímavosti. Materiál ve dvoujazyčném provedení bude podle Čurky k dispozici nejpozději počátkem roku 2012. "Pracujeme na tom od počátku letošního roku, nyní dokončujeme výběr firmy na grafické zpracování," dodal. Mezi stovkou přírodních unikátů budou vzácné skalní masivy, některá chráněná území a další. Fotografii daného úkazu doplní písemná legenda.

Materiály obsahující více turistických "atraktivit" podle Čurky pomáhají k tomu, aby turista přijíždějící do regionu v něm také zůstal déle než jen jeden den. "Je to pro něj vždy takové vodítko. Když si posbírá tyto informace, tak už se rozjede po okolí," dodal. Podobně jako Češi, tak prý také Němci zatím nevědí příliš o příhraničí v sousední zemi. Podle Čurky má málokdo celistvé povědomí o regionu a i ti, kteří do Česka rádi jezdí, znají pouze některé zajímavosti.

Publikace získala podporu z Dispozičního fondu Programu přeshraniční spolupráce Cíl 3. Fond pokryje 85 procent z celkových nákladů, jež se budou pohybovat ve výši zhruba půl milionu korun.
Euregio Egrensis spojuje obce z Karlovarského a Plzeňského kraje na české straně a z Bavorska a Saska na německé straně.

Eva Barborková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů