Pátek, 29. března 2024

Soubor rad jak ušetřit na energiích - pár i ne zcela tradičních rad

Soubor rad jak ušetřit na energiích - pár i ne zcela tradičních rad

ENERGIE SE ZDRAŽUJÍ - NEZBÝVÁ NEŽ ŠETŘIT

Díl číslo 1

Návrhy a náměty na úsporu energií a tím ušetření peněz z rodinného rozpočtu jsou v této práci rozděleny do následujících bloků :

ENERGIE :
A
- ELEKTŘINA
B
- PLYN
C
- TOPENÍ
Ostatní :
D
- VODA
E
- NÁKUPY
F
- RODINNÝ ROZPOČET

Poznámka : prosíme čtenáře těchto návrhů a námětů (pokud budou mít zájem a čas ), aby nám napsali připomínky k uvedeným návrhům úspor. Pokud nám dají souhlas zveřejníme jejich připomínky.

Návrhy a připomínky nám zasílejte na adresu : uspora@elektrospolek.cz

A - ELEKTŘINA

OSVĚTLENÍ

1. Klasické žárovky používejte jen ke krátkodobému svícení (koupelna, WC, šatna), tam se používání zářivek nebo úsporných žárovek (kompaktních zářivek) nedoporučuje, protože časté rozsvěcení jim škodí a zkracuje životnost.

2. Místo klasických žárovek používejte kvalitní kompaktní zářivky - mají 5x menší spotřebu a 15x delší životnost! Jedna vám ušetří několik stokorun ročně. Nedoporučuji kupovat moc levné kompaktní zářivky, jejich životnost je krátká a dlouho jim trvá než se rozsvítí na plný jas.

3. Naučte se za sebou zhasínat a veďte k tomu i své děti - zbytečně svítící (a to i šetřící) žárovka či zářivka vám z rodinného rozpočtu kradou stokoruny ročně! Hlavně se jedná o prostory jako WC, koupelna, šatny,chodby atd. Poraďte se známým elektrikářem o možnosti montáže pohybových senzorů ke světlům, nebo alespoň vypínačům se signálkami.

4. Pokud bydlíte v rodinném domku uvažujte časem o zakoupení fotovoltaických panelů (to jsou ty, které ze světla vyrobí přímo stejnosměrný proud). Je ale zbytečné složitě měnit jejich napětí (12 V DC) na 230 V AC. Tyto panely lze přes jednoduchý stabilizátor napětí a někdy i bez něj připojit k 12 V akumulátorům a tyto přes den nabíjet. Takto vyrobený el. proud můžeme večer "vysvítit" na chodbě domu , schodišti, chodníku k domu nebo osvětlení hlavního vchodu. Pro tyto účely stačí žárovky malých výkonů o napětí 12 V, úplně ideální jsou nové typy žárovek s diodami LED (mají dlouhou životnost a malý odběr proudu).

Více na:http://elektrospolek.cz/Clanky/clanek_21/clanek_21.php

ZDROJ: elektrospolek.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů