zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Jak uspořit pří vaření ? Papiňák je řešení!

19.11.2011
Energie
Jak uspořit pří vaření ? Papiňák je řešení!
Papiňák přináší do našeho vaření více komfortu, uspoří čas i energii. I pro přípravu pokrmů v tlakovém hrnci se bude hodit pár vychytávek.

Jak papiňák funguje

Tlustostěnná nádoba, ve které se vaří při vyšším tlaku než je běžný atmosférický, to je jednoduchý popis právě tlakového hrnce. Díky vysokému tlaku se uvnitř nádoby dosáhne vyšší teploty (až 130 °C), a tím se pokrmy rychleji uvaří či podusí. Plusem navíc je, že jsou pokrmy připravované v papiňáku chuťově výraznější.

Vychytávky pro vaření v tlakovém hrnci

Když začínáme vařit v papiňáku, jistě uvítáme pár rad. Již dávno neplatí předsudek o tom, že je vaření v tlakovém hrnci nebezpečné, proto se ho ani začínající kuchař/ka nemusí obávat. Moderní tlakové hrnce jsou opatřeny několika bezpečnostními pojistkami. Ty hlavně zajistí, aby během vaření nedošlo k úniku pokrmu z nádoby.

Začínáme vařit v tlakovém hrnci - základní pravidla

  1. Tlakový hrnec plníme maximálně do 2/3 objemu nádoby. U pokrmů, které během vaření pění, bobtnají nebo jinak výrazně nabývají, plníme maximálně do poloviny objemu hrnce. Eliminujeme tak překypění a zanesení ventilů.
  2. Při tlakovém vaření používáme méně vody a tuku.
  3. Naplněný a správně uzavřený hrnec se zvoleným tlakem postavíme na sporák, jehož výkon nastavíme na nejvyšší stupeň. Již po chvilce z tlakového hrnce začne unikat pára, teplotu snížíme tak, aby z ventilu ucházelo jen malé množství páry.
  4. Výraznější chuť a aroma pokrmu získáme, když maso nejprve v tlakovém hrnci na troše oleje orestujeme (třeba na cibulce). Až potom přidáme ostatní suroviny a vaříme.
  5. Při prvních pokusech s vařením v tlakovém hrnci se často stává, že pokrm trošku rozvaříme, protože neodhadneme rychlost změknutí surovin.

Výhody moderních tlakových hrnců

Papiňáky výrazně spoří čas a energii. Tuhé plátky hovězího jsou měkké podle tloušťky a množství masa v hrnci už od 20 - 30 minut, což se nedá srovnávat s dlouhým dušením v klasickém hrnci s poklicí, kdy jde o dlouhé hodiny.

K velkým úsporám dochází i ve spotřebě energie, a to až 70 %. Samozřejmě záleží na faktorech jako zdroji tepelné energie, plnění tlakového hrnce a typu pokrmu.

V mnoha ohledech je vaření v tlakovém hrnci výhodnější. Výrobci papiňáky stále zdokonalují, pákové uzávěry byly již z většiny nahrazeny bajonetovými. Při větší investici se dočkáme už i variant se zkrácenými rukojeťmi, které nám ušetří místo při skladování.

ZDROJ: http://clanky.vareni.cz/pravidla-pro-vareni-v-tlakovem-hrnci/

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
INISOFT s.r.o.
27
7. 2017
27.7.2017 - Seminář, školení
Olomouc, ibis Olomouc Centre
ASIO, spol.s r.o.
28
7. 2017
28.7.2017 - Ostatní akce
od 09:30 do cca 11:00, na YouTube
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí