Čtvrtek, 25. dubna 2024

Káva v obýváku

Ve skleníku brněnského Centra volného času Lužánky sklidili před léty kávu. Rozrostlý kávový keř zaplodil a nápad na "vlastní kafe" musel dříve nebo později přijít.

Káva v obýváku

Každý člověk, a zahradník zvlášť, je člověk zvědavý a zvídavý. A pokud se jedná o jeho vlastní výpěstky, tak o to více. Plody se usušily, upražily, umlely, zalily horkou vodou a ... po ochutnávce nápoj putoval do výlevky. To, že kávovník vyplodil, vůbec neznamenalo, že "domácí káva", tedy nápoj z místních bobulí, bude pitelná.

Hnědá není dobrá

Jedním z častých neduhů, jimiž kávovník vystraší svého pěstitele, je hnědnutí listů. Příčina může být různá. Pokud rostlinu koupíte už s hnědými listy (což je školácká chyba), přesaďte ji a do hlíny dodejte hnojivo s vyšším podílem dusíku. Osvědčil se kravský hnůj, ale ne každý má k němu přístup.

Půda, do níž budete přesazovat, by měla obsahovat podíl rašeliny, neboť kávovníku nesvědčí zásaditá půdní pH reakce. Na zalévání se doporučuje dešťovka, protože tvrdá voda, zejména pokud pochází z vápencového podloží, mění nevhodným směrem půdní pH. Kávovník miluje rosení, takže mu neváhejte dopřát mlžnou koupel každý den, snese ji ale i několikrát denně. Díky rosení dobře zvládá i nechvalně proslulý suchý panelákový vzduch, který mnohým rostlinám (například kapradinám) nesvědčí.

Dalším z důvodů zkroucení a hnědnutí listů může být přílišné slunce. Divoký kávovník je rostlina pocházející z okrajů etiopských lesů, jež rostla ve stínu stromů. Nebyla tedy celodenně vystavena plnému oslunění.

Při přesazování nezapomeňte na drenáž, ať už ve formě drobného štěrku nebo keramzitu. Pokud rostliny začnou zabírat příliš mnoho prostoru, nebojte se je seříznout, takový zásah snášejí poměrně dobře.

Od květu k plodům

Jakmile se vám objeví bílé květy, máte velkou šanci dopracovat se k semenům. Jelikož se jedná o samosprašný keř, můžete mu dopomoci k opylení štětečkem, pro přenesení pylu nepotřebujete jinou rostlinu. Rostlina začíná při dobrých podmínkách plodit už třetím rokem. Sklízí se intenzivně červené plody, vzdáleně připomínající třešně. Jejich pecky, tedy to, co známe jako kávová zrna, nechte na 24 hodin odmočit a pak je můžete zasadit pouhým vtlačením do připraveného substrátu zhruba dva centimetry hluboko. Je ale nutné pecku zbavit červeného oplodí. Do obecného povědomí pronikly jen základní dva typy: arabica a robusta. Z nich bylo ovšem vyšlechtěno mnoho variet, jež sice mají svou váhu u odborníků nebo kvalifikovaných prodejců, ale na běžných sáčcích názvy jako Blue Mountain, Bourbon, Typica, Caturra nebo Maragogype nenajdete. Kávovníků, tedy rostlin rodu Coffea, je několik desítek druhů (například kávovník úzkolistý, statný, liberský). "Divokou" kávu, jak ji užívali Eti opané zhruba od roku 800 před Kristem, už dnes nikdo nepije. V rámci sledování genetických zdrojů se divoké populace staly zajímavými, nicméně Etiopie začala plochy s jejich výskytem chránit až od roku 1984.

V příštím čísle
Originální květináče z Vietnamu

Z orientu do Evropy
První zprávy o pití kávy pocházejí od cestovatelů a vojáků z Blízkého východu. V Rauwolfových cestách, což byl cestopis z let 1582-83, je zřejmě první tištěný odkaz týkající se pití kávy.

Listopad
Jak na kávovník
Pět kroků k úspěšnému pěstování

Krok 1
Slunce

Kávovníku dopřejte polostín. Západně orientovaný parapet a slunce pronikající záclonou jsou ideální.

Krok 2
Zálivka

Rostlinám kávovníku vyhovuje pravidelné rosení (třeba i několikrát denně) a častá zálivka měkkou vodou.

Krok 3
Substrát

Kávovník preferuje humusem bohatý, provzdušněný substrát bohatý na živiny. Půdní reakce by měla být pod pH 7.

Krok 4
Hnojení

Jednou za tři měsíce kávovníku stačí větší dávka hnojiva pro pokojové rostliny. Vyhněte se hnojivu s velkým obsahem vápníku.

Krok 5
Teplota

Kávovník je poměrně citlivý na prudké poklesy teploty, chraňte jej před chladem a teplotami pod 10 stupňů Celsia. Optimální teplota pro klíčení se pohybuje mezi 25 až 28 stupni Celsia.

Q&A
Daniel Šubrt
zahradní konzultant

Nevadí kávovníku středoevropské střídání ročních období?

Kávovník má poměrně širokou ekologickou amplitudu, dnes se komerčně pěstuje v desítkách tropických i subtropických států světa i ve výškách nad 2000 metrů. Během české zimy je vhodné omezit (snížit, ale nevynechávat) zálivku. Rostlina zpomalí růst, ale zůstane-li v teple, snížené množství světla zvládá.

AUTOR: Topi Pigula

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů