Úterý, 23. dubna 2024

Icebreaker systematicky zkracuje ekostopu svého oblečení, testuje Eco Index

Icebreaker systematicky zkracuje ekostopu svého oblečení, testuje Eco Index

Průkopník outdoorového oblečení z vlny merino společnost Icebreaker se podílí na testování nejnovějšího online nástroje Eco Index, který měří a srovnává dopad výroby oděvů, obuvi a sportovního vybavení na životní prostředí.

"Open source nástroj Eco Index mapuje vliv na přírodu v šesti životních stádiích produktu. Sleduje výrobek od použitých materiálů, přes obaly, jeho výrobu a sestavení, přepravu a distribuci, čas jeho používání a nakonec i dobu jeho rozpadu potom, co doslouží. Na základě těchto zjištění je systém schopný doporučit, kterou etapu můžeme ještě vylepšit," vysvětlil generální manažer Icebreakeru pro Střední a Východní Evropu Branislav Adamec.

Společnost Icebreaker při výrobě důsledně dodržuje pravidla trvale udržitelného rozvoje, tedy zachování rovnováhy mezi oblastmi života zahrnujícími ekonomiku, sociální aspekty a životní prostředí. Svoji snahu o zprůhlednění celého výrobního procesu dokázal Icebreaker už v roce 2008 zavedením jedinečného programu Baacode. "Každý kousek oblečení od Icebreakeru má unikátníBaacode na vnitřní visačce. Po zadání kódu na adrese Icebreaker.com uvidíte ovčí farmy, odkud naše merino pochází. Zájemci si mohou přečíst také rozhovory přímo s farmáři a udělat si virtuální prohlídku závodů, které merino pro Icebreaker spředly, nabarvily a ušily," popsal Branislav Adamec.

Testování nástroje Eco Index se tak pro Icebreaker stalo přirozeným pokračováním snahy o zodpovědný přístup k výrobě a životnímu prostředí. Konkrétně se do něj zapojila hlavní pobočka Icebreakeru pro Spojené státy, která spolu s designérským centrem Icebreakerusídlí v Portlandu. Zkoušky budou zároveň provádět i další čtyři značky sídlící v tomto městě. V další fázi projektu bude Icebreaker s nimi prověřovat novinku ApparelTool. Tu vyvinuly ve spolupráci OIA EcoWorking Group a SustainableApparelCoalition. Základem ApparelTool je rozhraní a obsah Eco Indexu, navíc je však kombinována s produktem Nike´sMaterialsAssesmentTool od firmy Nike. ApparelTool tak poskytuje optimální podmínky pro produktové designéry a vývojáře, aby mohli svá rozhodnutí ohledně získávání materiálu založit na spolehlivých datech, a tím redukovat dopad, který má výroba na životní prostředí. Icebreaker a čtyři portlandské společnosti získají speciální trénink, aby mohli používat současný prototyp produktu. Testování nového Apparel Indexu dotuje pětadvaceti tisíci dolary grant, který poskytuje Portland DevelopmentCommission a OutdoorIndustryAssociation. Ty doufají, že grantový program bude sloužit jako model pro podobnou podporu realizace i v jiných společnostech a městech.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů