Pátek, 29. března 2024

Dobrovolníci budou už posedmé šlapat na paty pytlákům na Šumavě

Dobrovolníci budou už posedmé šlapat na paty pytlákům na Šumavě

Skupinky speciálně vyškolených dobrovolných spolupracovníků Hnutí DUHA letos v zimě opět vyrazí do terénu na Šumavě, aby pomohli s ochranou vzácných rysů. Hlídky, organizované v odborné spolupráci se správou chráněné krajinné oblasti, mají za úkol odstrašit pytláky, kteří vzácné šelmy systematicky střílejí.

Úvodní školení pro dvacítku nových účastníků, které zahajuje už sedmou sezónu rysích hlídek, se uskuteční o tomto víkendu 11.-13. listopadu ve Vyšném u Českého Krumlova.

Šumavské hlídky se zaměřují především na oblast mezi Prachaticemi a Českým Krumlovem. Novým dobrovolníkům budou přednášet odborníci ze správy šumavského národního parku a ekologické organizace Hnutí DUHA. Účastníci získají nejen znalosti o životě rysa ostrovida a monitoringu velkých šelem, ale naučí se také zásady práce v terénu.

Zájemci o účast na rysích hlídkách během letošní zimy se mohou nadále hlásit na:
o e-mailu rysi.hlidky@hnutiduha.cz
o telefonním čísle 605 853 787
o přímo online na www.selmy.cz.

Ilegální lov je hlavní překážkou obnovení populací ohrožených rysů. Odborníci přitom poukazují na to, že viditelná přítomnost většího počtu lidí, kteří v horách případné pytláctví sledují, pomůže zvířata chránit. Hlídky zároveň získávají důležité údaje o výskytu šelem [1].

Ze čtrnácti rysů, které v minulosti správa šumavského národního parku označila vysílačkou, však bylo s největší pravděpodobností osm zastřeleno. Počet ilegálních odstřelů se u nás za posledních dvacet let odhaduje na více než 500 kusů.

Podobné hlídky, které už dvanáctým rokem Hnutí DUHA s místními organizacemi pořádá v Beskydech, také pomáhají chránit ohrožené šelmy, získávají podrobné informace o jejich pohybu v horách a zničily řadu nástrah políčených na vlky [2].

Kateřina Ulmanová z Hnutí DUHA řekla:
"Ilegální lov představuje vážnou překážku přežití vzácných rysů. Viditelná přítomnost hlídek pomůže pytláky od střelby odradit. Předchozí ročníky projektu na Šumavě měly velký úspěch, přijely desítky dobrovolníků z celého Česka. Zájemci, kteří mohou pracovat podle svých možností, třeba jen pár dní, dostávají speciální odborné školení o šelmách i o práci v terénu, včetně stopování a odlévání stop."


Kontakt:
Kateřina Ulmanová, telefon 605 853 787, email katerina.ulmanova@hnutiduha.cz
Barbora Šlapáková, telefon 731 465 279, email barbora.slapakova@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů