Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

PRAZDROJ JAKO ODPOVĚDNÁ FIRMA ROKU
Ocenění Top odpovědná velká firma 2011, které hodnotí společensky odpovědný přístup k podnikání, získal Plzeňský Prazdroj. Firma cenu získala za ekologické inovace, přínos místní ekonomice a za dlouhodobě odpovědný přístup k podnikání.

Zhruba 500 lidí protestovalo v Litoměřicích proti spalování ropných kalů z Ostravska, které mají být příštích šest let likvidovány v nedaleké cementárně Lafarge. Tato zakázka na likvidaci staré ekologické zátěže z prostoru chemičky Ostramo vyjde stát na 2,6 miliardy korun. Více než samotná likvidace kalů vadí lidem údajně nekorektní přístup úřadů. Proti spalování ekologických zátěží protestovali i lidé v Teplicích.

V Praze dnes začíná dvoudenní mezinárodní vědecká konference o nejnovějších poznatcích v oblasti ekologického zemědělství pro region střední a východní Evropy. V Bruselu budou ministři zemědělství jednat o přímých platbách v rámci plánovaných změn společné zemědělské politiky.

Vzácný nosorožec dvourohý, zvaný též černý, byl podle odborníků ve volné přírodě západní Afriky vyhuben. Podobný osud hrozí i nosorožci tuponosému, zvanému bílý, který je druhým největším suchozemským zvířetem hned po slonu. Vyplývá to z letošního Červeného seznamu ohrožených druhů, který sestavuje Mezinárodní svaz pro ochranu přírody. Podle něj hrozí vyhynutí čtvrtině savců.

Coca-Cola se zavázala, že na vlastní náklady zrecykluje všechny plastové lahve spotřebované na nadcházejících olympijských a paralympijských hrách v Londýně 2012. V rámci svého CSR programu se společnost stala partnerem londýnské odpadní firmy, která zajistí recyklaci PET lahví z olympijské vesnice, z nichž potom vyrobí 80 milionů nových lahví. Vedle recyklování se Coca-Cola v příštím roce zaměří také na problematiku klimatických změn a zdraví občanů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů