Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Z PROGRAMU SCHŮZE VLÁDY ČR, která se koná ve středu 16. listopadu 2011 v 09:00 hod. v zasedací síni budovy Úřadu vlády, Praha 1, nábřeží E.Beneše 4

K projednání s rozpravou:
4.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí), ve znění pozdějších předpisů
č.j. 1077/11
Předkládá: ministr životního prostředí

Pro informaci:
1.
Zpráva o plnění indikativního cíle výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie za rok 2010
č.j. 1133/11
Předkládají: ministři průmyslu a obchodu, životního prostředí a předsedkyně Energetického regulačního úřadu

Národní park Virunga na východě Konga, který patří ke světovému dědictví UNESCO, zve turisty na nejnovější atrakci, aktivní sopku Mount Nyamulagira. Probudila se k životu 6. listopadu a láva z ní tryská až do výšky 200 metrů.
Proud lávy však zároveň ohrožuje části parku, kde žijí světově proslulé horské gorily, které jsou kriticky ohroženým druhem. Oblast také obývá asi 20.000 hrochů.
Park vytvořil v bezpečné části blízko sopky kemp, kde mohou návštěvníci přenocovat. Erupce mohou podle vyjádření pracovníků parku trvat několik dnů, ale i měsíců.
Výbuch sopky Mount Nyiragongo ležící v blízkosti zničil v roce 2002 většinu města Goma a přinutil 350.000 lidí k útěku. Město tehdy podle serveru huffingtonpost.com zalilo až 11,5 milionu kubických metrů lávy.

Společnost AVE Nasavrky získala územní rozhodnutí pro plánované rozšíření a navýšení skládky komunálního odpadu u Nasavrk na Chrudimsku. Proti záměru se odvolala dvě občanská sdružení, Krajský úřad v Pardubicích jim napoprvé vyhověl, podruhé však jejich námitky zamítl. ČTK to řekl vedoucí odboru výstavby nasavrcké radnice Jaromír Velehradský.
"Krajský úřad první územní rozhodnutí zrušil, po doplnění požadovaných podkladů bylo vydáno nové. Proti tomu se sdružení opět odvolala, krajský úřad jej ale potvrdil," řekl Velehradský. Územní rozhodnutí bude po uplynutí úřední lhůty pravomocné, sdružení je již mohou napadnout jen soudně. Provozovatel skládky ještě musí získat stavební povolení.
Firma AVE Nasavrky, která je společným podnikem společnosti AVE CZ a obce Nasavrky, provozuje skládku komunálního odpadu v blízkosti města, v němž žije zhruba 1500 lidí. Její plocha má být rozšířena na straně dále od Nasavrk o asi dva hektary a výška úložiště by se měla zvednout o 15 metrů. Proti zvětšení skládky se stavějí tři občanská sdružení. Pod protestní peticí shromáždila přes 1100 podpisů. Skládka by měla ukončit provoz v roce 2020.

Ministerstvo zemědělství spustilo znovu program dotací na stavbu bioplynových stanic, který byl v červenci pozastaven z důvodů šetření a kvůli obavám z neúměrného nárůstu výkupu dotované energie. Ministerstvo nyní upozorňuje, že ke spalování v těchto stanicích musejí být přednostně využívány odpady ze zemědělské a lesnické výroby, což je zásadní podmínka pro přidělení finanční podpory. Dotace na vybudování 146 bioplynových stanic od roku 2007 do loňska dosáhly celkem 2,7 miliardy korun. Dokončeno a zaplaceno bylo 72 projektů s podporou 1,4 miliardy. Ukončení dotací by ohrozilo jak přísun peněz z Bruselu, tak i české výrobce biostanic a zemědělské farmy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů