Pátek, 19. dubna 2024

Josef Keder: Smog se drží i jinde než dřív. Zatím nevíme proč

Josef Keder, šéf odboru modelování a expertiz ČHMÚ...

Josef Keder: Smog se drží i jinde než dřív. Zatím nevíme proč

Smog Česko v příštích dnech ještě potrápí, říká Josef Keder z Českého hydrometeorologického ústavu. Podle něj potrvá nejméně ještě do konce tohoto týdne. Navíc upozorňuje, že v posledních letech bývá i v místech, kde na něj lidé dosud nebyli zvyklí.

OTÁZKA: HN: Co je více viníkem současné situace: počasí, nebo člověk a průmyslové vlivy?

Nedá se říci, že více to či ono. Pokud by tady nebyly zdroje antropogenního původu, tedy způsobené člověkem, tak by ta inverze přišla, odešla a celkem vzato by se nic nedělo. Ale pokud do té přízemní vrstvy emitujeme ze spalovacích zdrojů, lokálních topenišť, dopravy, průmyslu, tak to potom vypadá takto. Ale když s imisemi moc udělat nemůžeme, tak smogovou situaci určuje hlavně ráz počasí.

OTÁZKA: HN: Jaký?

Nad severem Evropy je v současnosti tlaková výše, která sem přivádí ve vyšších hladinách teplejší vzduch od jihu. Zároveň máme podzim, jsou teplé noci, a pokud se v nich vyjasní, tak se zemský povrch a i přízemní vrstva vzduchu ochladí a vznikne poklice, která brání promíchávání.

OTÁZKA: HN: Ale nečistot ve vzduchu je nyní méně než v minulosti, odsířily se elektrárny, byl útlum těžkého průmyslu...

Oxidu siřičitého opravdu díky odsíření i tomu, že se v domácích topeništích přestalo používat sirnaté uhlí, ubylo. To, co se zlepšilo tím, že se odbouralo vytápění domácností hnědým uhlím a zavedl plyn, tak se zase vykompenzovalo velkým nárůstem dopravy.

OTÁZKA: HN: Co může více pomoci? Omezení dopravy, odstávka provozu nejhorších znečišťovatelů... Ostrava na jaře při smogu zavedla MHD zdarma, nyní už na to ale nemá peníze...

To je samozřejmě vstřícné opatření, ale muselo by mít odezvu u lidí, aby masivně přestali používat v centru auta. Obávám se, že to by stejně nestačilo. Každý mikrogram, který se ubere, je sice dobrý, ale že by to zlikvidovalo smogovou situaci, to bychom byli idealisté.

OTÁZKA: HN: Smog je nyní i tam, kde dřív velkým problémem nebyl...

Ano, nyní, v posledních dvou třech letech, je v oblastech, kde bychom jej nečekali ani my. To je jev, nad kterým se začínáme zamýšlet, to jsme tady dříve neměli. Byly to klasické oblasti: Ostravsko a Podkrušnohorská pánev, ale teď se to začíná z Ostravska roztahovat na jih Moravy a postupně i na východní Čechy a Vysočinu. Ale udělat závěr proč, to by bylo nyní předčasné.

Co se zlepšilo tím, že se odbouralo vytápění domácností hnědým uhlím a zavedl se plyn, tak se zase vykompenzovalo velikým nárůstem dopravy.

AUTOR: Marek Pokorný
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů