Čtvrtek, 28. března 2024

SMOG zabíjí! Omezte jízdy klasickými auty, přejděte na MHD a elekromobily.

SMOG zabíjí! Omezte jízdy klasickými auty, přejděte na MHD a elekromobily.

Ve světle smogové kalamity na v Praze, Brně, Kladně, Ostravsku a Ústecku vypadá náledující zpráva britského deníku Independent ještě naléhavěji. List informuje, že podle studie financované zkracuje ve velkoměstech život tamních občanů až o dva roky.


osobní auta výfuk emise

Omezení znečištění ovzduší v evropských velkoměstech by podle studie mohlo zachránit minimálně 19 000 životů ročně a přidat dva roky k průměrné délce života, které se obyvatelé těchto dožívají.

Zároveň by ušetřila 31,5 mld. euro v nákladech na zdravotnictví a absencích z práce. Studie trvala celkem tři roky a vědci v ní zkoumali 25 měst ve 12 státech zahrnující celkem 39 milionů obyvatel.

Ze sledovaných měst "uspěl" pouze , když tam bylo dlouhodobě naměřeno znečištění pouze 10 mikrogramů jemných prachových částic na m3, což je hodnota doporučená Mezinárodní zdravotnickou organizací (WHO). Na druhém konci žebříčku se umístila města jako Bukurešť s 38,2 mg, Budapešť s 33,7 mg a Barcelona s 27 mg.

Mezi nimi pak Řím s 21,4 mg, s 16,4 mg a s velmi dobrou hodnotou 13,1 mg. Tam je jasně vidět jak moc pomáhá omezení vjezdu aut do centra měst, podpora alternativních druhů pohonů vozidel, podpora MHD vč. jejího přechodu na modernější paliva, pravidelný úklid a podpora cyklostezek a obyčejné chůze.

Zpráva je zajímavá v kontextu současné havárie jaderné elektrárny Fukušima po tsunami a . v článku "Hysterie stranou. Energie z jádra zabíjí méně lidí než uhlí a ropa" upozorňují, že podle odhadů OECD jen za rok 2000 zemřelo na následky způsobeného klasickými zdroji energie (uhlí, ropa, plyn) až 300 tisíc lidí.

Spousta lidských životů by ušetřilo omezení jízdy autem v těchto dnech, přechod občanů na dopravu MHD a elektromobily. Jízda na kole je riskantní, ve smogové mlze může být cyklista snadno přehlédnut.

ZDROJ: Hybrid.cz, Independent.co.uk, Enviweb
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů