Úterý, 23. dubna 2024

Koncentraci smogu sníží vytápění biomasou

Koncentraci smogu sníží vytápění biomasou

Za současné smogové situace prakticky ve všech českých a moravských krajích, považuje CZ Biom za nutné upozornit na nevyužívané možností snižování emisí a zlepšování kvality ovzduší. Jednou z nejdostupnějších a nejpraktičtějších odpovědí představují šetrné formy vytápění využívající biomasu.

Nejen v době inverzí může zmírnit koncentraci nebezpečných látek vyšší využití obnovitelných zdrojů. Jde především o čisté zdroje tepla pro vytápění domácností - například moderní automatické kotle na pelety, tepelná čerpadla, kvalitní krb či kamna. Významný rozdíl je také v tom, zda občané spalují čisté proschlé dřevo v moderních kamnech nebo uhlí čí dokonce odpadky v neudržovaných rezavých kotlích.

Šetrné technologie však nejsou pouze doménou domácností. Desítka obcí v ČR začala využívat k vytápění i odpadní teplo, které vzniká při provozu bioplynové stanici obvykle umístěné v zemědělském podniku. V řadě míst se navíc zbavili uhelných kotelen a přešli na vytápění biomasou. Od častého smogu si tak oddechla například obec Žlutice nebo město Třebíč, které využívají k zásobování teplem dřevní štěpku a slámu.

"Aby nás smog v budoucnu tolik netrápil, považujeme za důležité obnovit efektivní formy podpory úsporných opatření a instalování čistých zdrojů energie. To by pomohlo nejen ovzduší, ale také by to představovalo injekci pro českou ekonomiku i trh práce." apeluje na změnu Jan Habart z CZ Biomu.

Připojuje se tak ke stanovisku ekonoma Miroslava Zámečníka, který ve víkendovém rozhovoru pro Aktuálně.cz potvrdil výhodnost podpůrných programů jako byla "Zelená úsporám", a to i v době škrtů. Podle člena NERVu byl tento program úspěšný, skončil kvůli potížím administrativního charakteru. Šlo by ho navíc rozprostřít po celé republice a diferencovat podle regionů, kde je vhodné zaměstnat lidi.

Podporou vytápění z biomasy tak lze vyřešit několik problémů trápících české občany zároveň.

Bližší informace:
Ing. Jan Habart, Ph.D.
předseda CZ Biom
Mobil: 603 273 672

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů