Úterý, 19. března 2024

ČR loni vyrobila 8,32 procenta energie z obnovitelných zdrojů

ČR loni vyrobila 8,32 procenta energie z obnovitelných zdrojů

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v Česku loni pokryla 8,32 procenta celkové spotřeby, čímž byl splněn indikativní cíl osmiprocentního podílu takzvané zelené energie na spotřebě. Vyplývá to z materiálu ministerstev průmyslu a obchodu, životního prostředí a Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který bude ve středu předložen vládě pro informaci.

Jako člen Evropské unie se ČR zavázala v roce 2020 vyrábět 13,5 procenta spotřebované energie z obnovitelných zdrojů. Přispět k tomu má Národní akční plán, který stanoví míru podpory pro jednotlivé obnovitelné zdroje.

Celková výroba z obnovitelných zdrojů se loni meziročně zvýšila o 27 procent. Nevýznamnější nárůst zaznamenaly kvůli výhodným investičním podmínkám solární elektrárny, jejichž instalovaný výkon loni vzrostl více než čtyřnásobně na zhruba 1950 MW.

Největší podíl na výrobě energie z obnovitelných zdrojů mají vodní elektrárny, které vyrobily čtyři procenta energie. Následovala biomasa a bioplyn, jejichž výroba dohromady dosáhla asi tří procent. Solární elektrárny se na loňské spotřebě podílely necelým jedním procentem.

Podle dokumentu by měl růst obnovitelných zdrojů postupně pokračovat v rámci Národního akčního plánu do roku 2020, kdy se naplní 13,5procentní cíl. Například kapacita fotovoltaiky ale již cíle akčního plánu naplnila, větrné elektrárny naopak zřejmě nastavené cíle nesplní. Místopředseda ERÚ Blahoslav Němeček dnes informoval, že Národní akční plán o obnovitelných zdrojích bude v kontextu současného vývoje nutné přepracovat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů