Úterý, 19. března 2024

SÚRAO zahájí průzkum v lokalitách pro úložiště jaderného odpadu

SÚRAO zahájí průzkum v lokalitách pro úložiště jaderného odpadu

Vláda schválila rozpočet Správy úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO) na rok 2012, což jí umožní zahájit průzkum ve vybraných lokalitách pro úložiště jaderného odpadu. Serveru Aktuálně.cz to řekl zástupce ředitele SÚRAO Jiří Slovák.

Správa bude v příštím roce hospodařit se 179 miliony korun, z toho šest milionů budou výdaje státního rozpočtu. Zbývající částka má jít z jaderného účtu, který tvoří producenti radioaktivních odpadů, schválila vláda. "Letos byl rozpočet oproti minulým letům navýšen a my počítáme s tím, že v příštím roce zahájíme užší průzkumné práce na některé lokalitě," řekl serveru Slovák. Rozpočet SÚRAO na letošní rok činil 132 milionů korun.

Správa vybrala sedm geologicky vhodných lokalit, kde teď začne oslovovat obce s nabídkou, zda se do průzkumu zapojí. Podle koncepce nakládání s radioaktivními odpady z roku 2002 by měla během několika let vybrat dvě lokality.

První podzemní laboratoře by na jedné z nich podle Slováka mohly vzniknout kolem roku 2030. Samotné trvalé úložiště se má podle něj začít stavět roku 2050. Ukládat by se mělo od roku 2065 po dobu zhruba 100 let, dodal. S definitivní platností by mělo být území pro výstavbu úložiště stanoveno do roku 2025.

Náklady na vybudování trvalého úložiště se v roce 1999 odhadovaly na 47 miliard korun. Pokud se ale kapacita českých jaderných elektráren zdvojnásobí, jak s tím počítá státní energetická koncepce, bude stavba a provoz úložiště stát až 90 miliard korun, míní Slovák.

Zřizovatelem SÚRAO je na základě atomového zákona ministerstvo průmyslu a obchodu. Posláním SÚRAO je zajišťovat bezpečné ukládání radioaktivních odpadů dosud, a to v souladu s požadavky na jadernou bezpečnost a ochranu člověka i životního prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů