Čtvrtek, 25. dubna 2024

Češi chtějí menší rodinné domy než dříve. A s nízkou spotřebou energie

NA DPH NESLYŠÍ. Očekávání, že avizované zvýšení DPH vyvolá prudký zájem o novostavby, se příliš nenaplnilo. Nárůst je jen mírný, u některých developerů prakticky žádný.

Češi chtějí menší rodinné domy než dříve. A s nízkou spotřebou energie

Aby měl nízké náklady na spotřebu energií a aby byl menší. Takové jsou nejčastější požadavky lidí, kteří si dnes objednávají stavbu nového rodinného domu. Vyplývá to z průzkumu mezi zákazníky společnosti Ekonomické stavby, největšího stavitele zděných domů v zemi. "Za jeden z hlavních trendů považuji prudký nárůst zájmu o nízkoenergetické domy. Je to způsobeno nejen neustále rostoucími cenami energií, ale také dostupností nejnovějších technologií a materiálů. Celkem překvapivý pro mne je celkový nárůst ekologického cítění Čechů, kteří se čím dál více starají o dopad svého chování na životní prostředí," komentoval pro HN výsledky průzkumu David Mencl, generální ředitel společnosti Ekonomické stavby.

Firma chce stavět už jen nízkoenergetické nebo pasivní domy

S tím souhlasí i konkurenční RD Rýmařov, největší dodavatel dřevěných montovaných domů v Česku se zhruba 40procentním podílem na trhu. "Ceny jsou tlačeny dolů, zákazník vzhledem k situaci na trhu energií požaduje domy s vysokými tepelně izolačními parametry," uvedl Jiří Pohloudek, ředitel společnosti RD Rýmařov.

Podle Mencla je však propagace některých novostaveb za nízkoenergetické zavádějící. Jedna věc je totiž štítkování a druhá věc jsou normy. Řada konstrukcí v novostavbách totiž podle něho neodpovídá podle normy nízkoenergetickému standardu. Podle štítku ale nízkoenergetickému standardu dům odpovídá, protože má například dobrý zdroj tepla.

Dnes staví Ekonomické stavby asi 70 procent všech domů nízkoenergeticky, od nového roku však firma chystá zavést vyšší kvalitu plošně i za cenu nižší marže. "Od prvního ledna roku 2012 budeme stavět už jen nízkoenergetické a pasivní domy," řekl Mencl a dodal, že konstrukce domů bude nízkoenergetická s 12centimetrovým izolantem. "Klienti získají výrazně lepší konstrukci domu," dodal Mencl. Dnes si klienti této společnosti za dům v nízkoenergetickém standardu za zhruba 2,5 milionu korun připlácejí 100 tisíc korun. Tento příplatek od ledna zmizí. "Z části to financujeme ze svého zisku a z části to financují naši dodavatelé," řekl Mencl a dodal, že zvýšenou DPH do ceny domů firma hodlá promítnout plnou výší.

U projektů, jejichž dostavba je plánovaná až během příštího roku, dnes developeři umožňují lidem koupit si do konce tohoto roku novostavbu s garancí současné výše DPH a nezáleží na tom, jestli ji lidé financují z vlastních zdrojů nebo hypotékou. "Tento nový produkt umožní uhradit celou kupní cenu ještě před změnou sazby DPH, a převzít ho až po kolaudaci v příštím roce," řekl Jan Koubík z developerské společnosti Bemett.

Vedou sedlové střechy

Nejen developeři bytových domů, ale i rodinných domů si letos slibovali lepší prodeje v souvislosti s plánovaným zvýšením DPH na 14 procent, které má podle očekávání od příštího roku prodražit pořízení novostavby. To bylo však pro některé firmy zklamáním. Zatímco RD Rýmařov letos podle dřívějších vyjádření očekává realizaci asi 400 domů oproti loňským 368, Ekonomické stavby spíše počítají se stejnými počty, případně jen s mírným meziročním nárůstem. "Nenaplňuje se očekávání většiny developerů z jara letošního roku, kteří předpokládali, že avizovaným zvýšením DPH dojde k razantnímu nárůstu prodejů," uvedl nedávno Marcel Soural, šéf společnosti Trigema.

"Pokud mají firmy přežít toto období, musí namixovat skutečně kvalitní nabídku v konkurenceschopné ceně. To se pochopitelně bez odpovídajícího množství realizovaných staveb nedá udělat. Na trhu je velmi husto," řekl Pohloudek. S krizí se na trhu objevují levné domy. Například stavitel betonových montovaných domů, společnost Canaba, přišel koncem září s nabídkou domu od 1,5 milionu korun bez DPH.

Oproti minulým rokům lidé dnes volí raději dispozičně menší domy. Zatímco například v roce 2005 stavělo domy o dispozici větší než 5+1 zhruba tři čtvrtě klientů Ekonomických staveb, dnes tuto dispozici volí 31 procent lidí. Nejoblíbenější dispozicí je v současnosti 4+1, kterou preferuje 36 procent klientů, spolu s domy 3+1 tak tvoří nadpoloviční většinu stavěných domů. "Je překvapivý paradox, že jiné domy se líbí a jiné se staví," podotkl Mencl, který je příznivcem jednoduchých technických domů s plochými střechami. Klienti ve finále ve většině případů zvolí domy se sedlovou střechou, což si Mencl vysvětluje tím, že lidé nechtějí, aby jejich domy vyčnívaly z řady. "Přijde mi, že za poslední čtyři měsíce se začal zvyšovat zájem o domy s moderní architekturou," uvádí. Mezi klienty Ekonomických staveb se objevuje více mladých lidí ve věku mezi 20 a 30 lety, kteří dnes tvoří něco málo přes čtvrtinu všech klientů firmy. "První bydlení rovnou v rodinném domě byl o pro mou generaci téměř nepředstavitelné," řekl Mencl. Ekonomické stavby sledují preference svých klientů podle Mencla nejméně 12 let. Ročně se jedná o několik set zákazníků. "Podle výsledků našich statistik tvoříme své produkty a směřování firmy," řekl Mencl.


Od prvního ledna roku 2012 budeme stavět jen nízkoenergetické a pasivní domy.
David Mencl
ředitel Ekonomických staveb

AUTOR: Martina Marečková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů