Úterý, 16. dubna 2024

Zelení k 17. listopadu: NE reformě, ANO svobodě studentstva

Zelení k 17. listopadu: NE reformě, ANO svobodě studentstva

Strana zelených si dnes jako mnoho občanů připomíná Mezinárodní den studentstva a roli studentů v rozvoji svobody a demokracie. Zelení vyjadřují při této příležitosti znovu znepokojení nad současnou neoliberální politikou vlády mimo jiné v oblasti vzdělávání, která se ve své neprůhlednosti a zmatečnosti nijak neliší od celkového reformního snažení vlády. Z reformy vysokého školství, jak ji vláda připravuje, budou těžit nemnozí - je totiž ideálním prostorem pro nekalé formy lobbování.

Vláda v současnosti připravuje dva věcné záměry zákonů - jeden o VŠ, druhý o finanční pomoci studentům. První umožňuje omezení role studentů v samosprávě VŠ a zároveň jim klade novou povinnost, totiž školné. Druhý zákon má stanovit, jak má ono školné vypadat a za jakých podmínek se pro něj budou moci další generace studentů zadlužit. Oba dokumenty provází nejasnosti, arogance vlády a jejích úředníků, a tedy i rozumné odmítnutí re-prezentacemi vysokých škol a studentů. Strana zelených takovému odporu vyjadřuje podporu.

Zelení nesouhlasí s tím, že část práva na vzdělání má být zpoplatněna, a to zejména s od-kazem na špatnou ekonomickou situaci veřejných rozpočtů. Jestliže chceme být demokratic-kou vzdělanostní společností, je třeba trvat na tom, aby smysl vzdělávání neurčovaly prvořadě otázky následného uplatnění nabytého vzdělání na trhu práce, ale úsilí o poznání, a zároveň musíme dosáhnout toho, že vzdělávání bude rozpočtovou prioritou místo betonu a vy-zbrojování. Zelení zejména nesouhlasí s tím, že ono zpoplatnění je zaváděno pokoutně a nejasně. Díky tomuto procesu se může snadno stát, že z reformy budou profitovat hlavně soukromé firmy, pro které budou studenti vítanými dlužníky.

Studentům bylo celý tento rok ukazováno, že se na ně v této reformě nehledí. Různá stu-dentská prohlášení, protesty, ale i oficiální připomínky studentů k zákonům, to vše bylo a je ignorováno. Nic nenaznačuje tomu, že by vláda v této svévoli chtěla přestat. Stát okázale ignoruje přesně tu skupinu, kterou dnes svátkem oslavuje.
17. listopad je bojem studentů za svobodu a demokracii, a to v roce 2011 znamená NE způ-sobu, jakým vláda prosazuje reformu VŠ a rovněž NE zmatečným návrhům na zavedení ve světě stále více odmítaného školného.

Kontakt:
Ondřej Liška, předseda SZ, tel.: 777 140 077

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů