Úterý, 19. března 2024

Vítězem třetího ročníku Energy Award Lukáš Čejna

Vítězem třetího ročníku Energy Award Lukáš Čejna

Ekologického "oskara", cenu E.ON Energy Globe Award ČR 2011, získal projekt Slaměnka Lukáše Čejny, který se stal i vítězem kategorie Kutil. Rodák z Kruplové postavil svépomocí nízkoenergetický rodinný dům z čistě přírodních materiálů.

Absolutního vítěze ze sedmi kategorií vybrala odborná porota, veřejnost hlasující v internetové anketě a diváci přítomní na úterním slavnostním galavečeru, který přenášela v přímém přenosu ČT 1.

Na druhém místě skončila obec Písečná z Moravskoslezského kraje s programem podpory ekologického vytápění v obci.

Cesta celkového vítěze soutěží rozhodně nebyla jednoduchá. Již od listopadu 2010 se do soutěže začaly scházet projekty, které se vyznačovaly svojí pestrostí a originalitou. Projektů se nakonec k 15. dubnu sešlo 221. Také letos se v prestižním klání objevily jak zajímavé projekty na úspory energie v podobě průmyslových řešení, tak vynalézavá řešení "zlatých českých ručiček" v kategorii Kutil.

Soutěž má sedm soutěžních kategorií: Země, Oheň, Voda, Vzduch, Mládež, Obec a Kutil. Energy Globe Award je významným světovým oceněním v oblasti ochrany životního prostředí a vyznamenává projekty, které šetrně a ekologicky využívají energii. Hlavním cílem a filozofií projektu je představit a mediálně podpořit tyto projekty, a tím zlepšit povědomí široké veřejnosti o zacházení s energiemi v 21 století.

Hlavním iniciátorem soutěže Energy Globe Award v České republice je již třetím rokem energetická společnost E.ON.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů