Sobota, 27. dubna 2024

Temelín je životní šancí pro český jaderný průmysl

Rozhovor s Leošem Tomíčkem, výkonným viceprezidentem Rusatom Overseas.

Temelín je životní šancí pro český jaderný průmysl

V říjnu společnost Rusatom Overseas podepsala smlouvy o spolupráci s patnácti českými výrobci a dodavateli servisních služeb pro jadernou energetiku. Co českým podnikům nabízíte?

Ve smlouvách, jež jsme podepsali, jsme si vymezili podmínky pro dlouhodobou spolupráci při výrobě a montáži zařízení pro právě budované bloky jaderných elektráren podle ruských technologií.

Naše mateřská společnost Rosatom má v současné době rozpracovaných 29 jaderných projektů v Rusku i v zahraničí. Potřebujeme rozšířit okruh kvalitních dodavatelů a s těmi českými nás pojí srozumitelná normativní základna, stejné tradice a dlouholeté zkušenosti se vzájemnou spoluprací.

Nabízíme českým podnikům smlouvy na dodávky zařízení pro jaderné elektrárny budované skupinou Rosatom, ale také transfer špičkových technologií a školení specialistů pro zajištění výroby zařízení pro nejmodernější současný typ jaderného bloku VVER-2006. A konečně také úzkou spolupráci při přípravě nabídky v rámci výběrového řízení na výstavbu 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Temelín.

OTÁZKA: Rosatom je mateřskou společností dvou ze tří členů česko-ruského konsorcia, které se uchází o dostavbu Temelína. Jak hodnotíte své šance vůči konkurentům?

Bude-li rozhodováno na základě ekonomických a technických kritérií, tedy nikoli jen politických, zůstávám optimistou. Jsem přesvědčen, že nabídka konsorcia obstojí bez problému v mezinárodní konkurenci.

Náš nejmodernější reaktor VVER-2006 patří z technického, ekologického i bezpečnostního hlediska ke světové špičce. Máme unikátní kombinaci prvků pasivní a aktivní bezpečnosti, reaktor vydrží náraz 400tunového letadla a naše bloky jsou vybaveny jedinečným systémem pasivního odvodu tepla z aktivní zóny, který je schopen úspěšně čelit takové situaci, jaká nastala ve Fukušimě.

OTÁZKA: Vy jste Čech, který zastává vrcholnou manažerskou pozici v ruské společnosti. To se nyní jeví jako nesporná výhoda, že?

Určitě, myslím, že i toto docela dobře ilustruje fakt, že české firmy, projektové a vědecké ústavy i konkrétní lidé mají k ruské jaderné technologii velmi blízko. Sám jsem se před svým odchodem do ruské společnosti Rosatom podílel na výstavbě všech čtyř bloků v Dukovanech a prvních dvou bloků jaderné elektrárny Temelín. České prostředí důvěrně znám a zkušenosti českých firem za těch několik desítek let společné práce dobře znají i moji ruští kolegové.

Víme, o čem hovoříme, a díky tomu můžeme zodpovědně slíbit, že při dostavbě Temelína bude nejméně 70-80 % dodávek realizováno českými firmami. Navíc, to vše pod vedením našeho klíčového konsorciálního partnera, české společnosti Škoda JS. To není zanedbatelné, znamená to nejen zakázky ve výši kolem 125 miliard korun, ale také 10 až 20 tisíc pracovních míst v České republice po dobu výstavby dvou bloků v Temelíně a daňové odvody ve výši desítek miliard korun.

A to nehovořím o ekonomických a sociálních efektech spojených se zapojením českých firem do našeho globálního programu výstavby jaderných bloků ve světě.

ZDROJ: Energetika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů