Pátek, 19. dubna 2024

Obyvatelé okresu Karviná třídí odpad lépe. Třídění podpořilo 369 nových barevných kontejnerů a distribuce speciálních tašek do domácností.

Obyvatelé okresu Karviná třídí odpad lépe. Třídění podpořilo 369 nových barevných kontejnerů a distribuce speciálních tašek do domácností.

Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s. a Moravskoslezský kraj již druhým rokem intenzivně podporují třídění odpadů na Karvinsku. Cílem spolupráce je vytvoření lepšího zázemí pro třídění odpadu v okrese a také informování občanů o tom, jak správně mají svoje odpady třídit. Díky tomu se pak může více odpadů dále využít při výrobě nových výrobků a současně méně zbytkového odpadu skončí na skládce. "Společný projekt má své výsledky. Zatímco v roce 2009 obyvatelé okresu Karviná vytřídili průměrně 29,9 kilogramů plastů, papíru, skla, kovů a nápojového kartonu na jednu osobu, v roce 2010 to bylo již 34,3 kilo tříděného odpadu na osobu. To představuje meziroční nárůst o 11,5 %," uvedl Lubomír Janda ze společnosti EKO-KOM, a.s..
Počet barevných kontejnerů na Karvinsku roste dvojnásobně
Třídění odpadu nejvíce pomáhají nové kontejnery na tříděný odpad, které do měst a obcí bezplatně poskytuje společnost EKO-KOM, a.s. ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Zatímco v roce 2010 v okrese Karviná přibylo 170 nových nádob na plasty, papír, sklo a nápojový kartón, v roce 2011 se počet nových kontejnerů zvýšil dokonce o 369. Současně s distribucí kontejnerů přispívají k nárůstu množství tříděného odpadu také doplňkové informační aktivity, které občany seznamují se správným tříděním odpadů.
1700 domácností obdrželo zdarma speciální tašky na třídění plastů, papíru a skla
Hlavní podpůrnou aktivitou v okrese Karviná je v letošním roce distribuce speciálních tašek na plasty, papír a sklo. Ty byly od 17. listopadu distribuovány do 1 200 domácností, dalších 500 tašek bylo občanům k dispozici prostřednictvím magistrátů v Karviné a Havířově a Městského úřadu v Bohumíně. Tašky byly distribuovány především do domácností, které se nacházejí v okolí nových barevných kontejnerů. "Naprostá většina lidí tašky při předávání hodnotila jednoznačně pozitivně. Pokud výsledky tříděného sběru v příštím roce potvrdí společné očekávání naší společnosti a Moravskoslezského kraje, tak bychom v poskytování barevných tašek rádi pokračovali," upřesnil Lubomír Janda ze společnosti EKO-KOM, a.s.
Samolepky a internetové stránky napoví, jak správně třídit odpad
Kromě distribuce tašek budou informacemi o správném třídění polepeny kontejnery na směsný odpad v 12 největších městech Moravskoslezského kraje. Lidé se ze samolepek doví, jaké odpady mají třídit do barevných nádob nebo pytlů a nepatří proto do kontejnerů se směsným odpadem. Navíc lidé na samolepkách najdou odkazy na nové internetové stránky www.tridime.info, na kterých se mohou blíže seznámit s tříděním, zpracováním a recyklací odpadu. Internetové stránky v nové podobě byly spuštěny na začátku listopadu. Jejich cílem je neotřelým způsobem informovat obyvatele kraje o třídění odpadu. "Součástí stránek jsou například rubriky, které seznámí s tím, jak doma třídí odpad známé osobnosti, nebo jak se třídí odpad ve světě," doplnil za společnost EKO-KOM, a.s. Lubomír Janda.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů