Čtvrtek, 28. března 2024

Smogu v Česku ubylo, lépe se dýchá už i na severu Moravy

Smogu v Česku ubylo, lépe se dýchá už i na severu Moravy

Smogu v Česku ubylo, lépe se dýchá už i na severu Moravy. Na Třinecku byl po dvou dnech zrušen signál upozornění na výskyt smogu, koncentrace polétavého prachu v ovzduší zde klesly pod povolený limit. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Třinecko bylo v Česku poslední oblastí, kde signál upozornění dosud platil.

Signál upozornění na vznik smogové situace na Třinecku platil od středečního časného rána, už ve čtvrtek se zde ale rozptylové podmínky zlepšily. Podobně se zlepšilo ovzduší v Ústeckém kraji, kde ČHMÚ zrušil signál upozornění na vznik smogu ve čtvrtek večer.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejznečištěnějšímu v zemi i celé Evropě. Rozptylové podmínky bývají nejhorší na podzim a hlavně v zimě. Vdechování zvýšeného množství znečišťujících látek nemusí přímo vyvolat onemocnění, ale často ho zhorší, především u nemocí dýchacích cest a srdečně-cévních chorob. Organismus je méně odolný a lidé snadněji mohou onemocnět virovou či bakteriální infekcí. V tomto období je vhodné zvýšit přísun vitaminů, zejména vitaminu C, nekouřit a vyhýbat se zakouřeným místům.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů