Úterý, 19. března 2024

Školy v Plzeňském kraji mohou získat projekt ekologické výchovy

Školy v Plzeňském kraji mohou získat projekt ekologické výchovy

Některý z dvanácti kompletně zpracovaných projektů pro environmentální výchovu včetně metodických listů a zapůjčení pomůcek mohou získat základní a střední školy v Plzeňském kraji. Místní občanské sdružení Ametyst díky dotaci z EU připravilo projekt Labyrint, v němž ekologická témata pro potřeby škol zpracovalo. Učitelé si mohou vybrat, zda mají zájem jen o metodické a pracovní listy a pomůcky, nebo zda chtějí, aby děti při projektovém vyučování provázel odborník z Ametystu, řekla dnes novinářům šéfka projektu Labyrintu Lenka Prunerová.

"Uvědomujeme si, že začleňování environmentální výchovy do školního vzdělávacího programu není lehký úkol. Přemýšleli jsme, jak bychom mohli pedagogům pomoci," uvedla. Některé školy v osnovách vytvořily předmět zaměřený na ekologii, jinde se téma prolíná ostatními předměty, jako je přírodopis či zeměpis. Na projektu začal Ametyst pracovat před dvěma lety. Už kompletně zpracoval metodiku a připravil materiály, v rámci dotace také poskytl témata tisícovce žáků. Přes osm desítek učitelů využilo konzultací o začleňování ekologické výchovy do výuky.

"I když finanční podpora končí, projekt dál běží, školy si je mohou u nás objednávat," uvedla Prunerová. Za tříhodinový program zaplatí 40 korun na žáka. Každé téma je ale rozpracované tak, že nabízí nejméně desetihodinovou náplň. Obsahuje cvičení, úkoly pro děti i další náměty.

Nejoblíbenější z dvanácti projektů bylo téma Zdraví tě zdraví a téma věnované bylinkám. "Obě témata souvisejí se životním stylem, který je šetrný k našemu okolí. Zdá se, že tato oblast je v popředí zájmu pedagogů," konstatovala Prunerová. Školy mohou vybírat z témat, jako je například Co nás stojí plýtvání?, Občanská společnost, Ochrana přírody, Příroda u dveří naší školy, Voda, Zemědělství či Meteorologie. Podobný rozsah takto zpracovaných témat pro školy jinde v republice nikdo nenabízí, doplnil Tomáš Popp ze sítě environmentálních center Envic.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů