Čtvrtek, 28. března 2024

Aktivisté obsadili uhelné rypadlo, bojují proti prolomení limitů

Aktivisté obsadili uhelné rypadlo, bojují proti prolomení limitů

Zhruba 20 aktivistů z hnutí Greenpeace dnes ráno obsadilo skrývkové rypadlo v hnědouhelném dole ČSA u Litvínova a opustilo jej až po šesti hodinách. Tvrdí, že vláda opět uvažuje o prolomení územních limitů, které chrání před zbouráním Horní Jiřetín. Rypadlo zůstalo mimo provoz a aktivisté na něm rozvinuli transparent, žádající vládu o neprolamování limitů. Dva protestující byli předvedeni na policejní služebnu, na šest dalších čeká policie pod rypadlem.

Aktivisté se vyšplhali na rypadlo těsně před svítáním. Stroj nebyl v tu chvíli v provozu, což je poněkud překvapilo, pak ale zablokovali jeho spuštění. Stroj měl zvednuté rameno a šest mužů s horolezeckým vybavením na něm rozvíjelo transparent s nápisem "Nečasi, zastav". Okolo stroje se ráno pohybovalo celkem asi 15 až 20 aktivistů. Zhruba v 8:30 část z nich i všechny přítomné novináře vykázala policie. Blokáda měla skončit symbolicky za pět minut dvanáct, nakonec se ale o několik desítek minut protáhla a skončila až v 12:25, tedy po zhruba šesti hodinách.

"Jde o poslední možnost upozornit na to, že se vláda chystá schválit energetickou koncepci, která počítá s prolomením limitů," řekl ČTK Michal Komárek z Greenpeace. Vláda tím podle něj porušuje vlastní sliby. O energetické koncepci by měla jednat v příštích týdnech.

Podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Pavla Vlčka počítá jeden ze scénářů aktualizované energetické koncepce s maximálním využitím domácích zdrojů energie. Limity těžby uhlí do roku 2015 prolomeny být nemají. MPO na začátku letošního roku ale přišlo s návrhem, aby se po roce 2015 mohly těžební společnosti v severních Čechách dohodnout na případné těžbě uhlí za limity s majiteli dotčených pozemků, což se fakticky rovná prolomení limitů.

Dva lidé už byli předvedeni na policii. "Jsou podezřelí z přestupku na úseku ochrany a využití nerostného bohatství i z neuposlechnutí výzvy," řekla ČTK policejní mluvčí Ludmila Světláková. Na šest lezců čeká policie pod rypadlem a vezme je na služebnu zřejmě taky. Všem hrozí až patnáctitisícové pokuty. Odpůrcům těžby se jednání policie nelíbí; oba zadržení prý byli mimo důlní prostor. "Stáli v prostoru, který už je za těžebními limity. Důlní ochranka ovšem tvrdila, že se tam těží, což by znamenalo, že porušují limity už teď," řekl ČTK aktivista Jan Rovenský. Vyjádření těžařů ČTK zjišťuje.

Podobnou akci už ekologové provedli před třemi lety. Vládu teď vyzývají, aby místo obnovy uhelné těžby raději rozvíjela potenciál obnovitelných zdrojů a úspor energie. Prolomení limitů ohrozí životní prostředí i pro děti našich pravnuků, dodávají.

Limity jsou v kraji velmi citlivé téma; vznikly v roce 1991 na konci největšího uhelného rozmachu a mají za úkol ochránit alespoň část krajiny. Brání mimo jiné zboření Horního Jiřetína a těžbě na samém okraji třicetitisícového Litvínova. Obyvatelé obou dotčených měst si v loňských volbách zvolili do čela politiky, kteří s další těžbou nesouhlasí, proti další těžbě stojí i vláda a ekologové. Vláda se vloni po svém vzniku za limity postavila. Návrh na jejich prolomení ale poslal minulý týden na ministerstvo Ústecký kraj, jemuž vládne ČSSD.

Těžařská firma Czech Coal, která na prolomení limitů tlačí, zatím incident blíže nekomentovala. "Monitorujeme to a nijak nezasahujeme. Pro firmu to je vždycky problém, ale hlavně je to nebezpečné pro všechny zúčastněné," řekla ráno ČTK mluvčí firmy Gabriela Benešová.

Jan Beránek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů