Pátek, 19. dubna 2024

Jak postupují města a regiony v ČR k udržitelnému rozvoji?

Ti nejpokročilejší se představili v Senátu

Jak postupují města a regiony v ČR k udržitelnému rozvoji?

Zástupci čtyř měst, jedné městské části a jednoho mikroregionu úspěšně obhájili své postupy k udržitelnému rozvoji a zapojování veřejnosti, a na semináři v Senátu Parlamentu ČR získali titul těch nejpokročilejších pro rok 2011. Seminář byl totiž zároveň veřejnou obhajobou plnění kritérií nejvyšší dosažené kategorie "místní Agendy 21" - mezinárodního programu zavádění zásad udržitelného rozvoje do praxe na úrovni obcí a regionů.

Místní Agenda 21 (MA21) je mezinárodní program zavádění zásad udržitelného rozvoje na místní úrovni, tedy v obcích, městech i regionech všech velikostí. Mezi hlavní principy tohoto osvědčeného programu patří zapojování veřejnosti, strategické řízení a systematické směřování k udržitelnému rozvoji. K místní Agendě 21 se v České republice oficiálně hlásí na 150 obcí, měst i regionů v ČR a dalších 30 institucí a organizací, které uvedený program podporují či na něm v obcích spolupracují.

Seminář, který pořádal Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu Parlamentu ČR ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí a Národní sítí Zdravých měst ČR, byl přehlídkou těch samospráv, které jsou v realizaci uvedeného programu nejdále. Zástupci mikroregionu Drahanská vrchovina, Městské části Praha-Libuš a Písnice a měst Chrudim, Litoměřice, Kopřivnice a Vsetín obhajovali a nakonec také opakovaně obhájili splnění kritérií, díky nimž náleží do kategorie "B" místní Agendy 21. Jmenovaná města, městská část a mikroregion - současně aktivní členové Národní sítě Zdravých měst ČR - jsou v programu MA21 nejlepší v České republice, neboť plnění kategorie "A" je zatím pouze testováno. Jejich úspěchy a aktivity jsou oceňovány i v zahraničí. Veřejné představení cenných zkušeností těchto samospráv v prestižních prostorách Senátu umožnilo předat inspiraci dalším obcím a regionům - téměř stovce účastníků, kteří si tyto inspirace přišli vyslechnout.

Seminář zahájil senátor a předseda Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu Parlamentu ČR Ivo Bárek. Účastníky semináře pozdravil také 1. náměstek ministra životního prostředí Jakub Kulíšek, který mezi jiným zmínil aktuální výzvy ekonomických úspor a škrtů nejen na národní úrovni, ale právě na úrovni konkrétních obcí a regionů. "I přes aktuální úspory je třeba zamezit poklesu kvality života obyvatel obcí a měst. Právě program místní Agenda 21, který resort životního prostředí dlouhodobě podporuje, umožňuje hledat efektivní postupy a mobilizovat všechny vnitřní zdroje, a to vše se zapojením veřejnosti do rozhodování a se zaměřením se na hledání cesty k jejich udržitelnému rozvoji", doplnil náměstek Kulíšek.

V průběhu akce prezentovali zástupci zmíněných samospráv své postupy a aktivity. František Vlk, koordinátor MA21 na Drahanské vrchovině, zmínil zejména kampaně či turistická lákadla, která může mikroregion návštěvníkům, ale i svým obyvatelům nabídnout, a posílit tím i svůj ekonomický potenciál. Starosta Městské části Praha Libuš a Písnice Jan Koubek a koordinátorka MA21 Jana Martínková zmínili v problémech této lokality zejména její dopravní zatížení a zastavili se u dlouhodobé a aktivní spolupráce s početnou vietnamskou komunitou. Starostka Vsetína Iveta Táborská, místostarostka Květoslava Othová a koordinátor MA21 Petr Kozel zmínili především aktivity vedoucí ke snižování nezaměstnanosti ve městě, ale také snahu o nárůst počtu jeho obyvatel. Toho by rádi dosáhli jednak snahou řešit zaměstnanost aktivní spoluprací s podnikateli či podporou vzniku pracovních míst ve službách, ale také aktivními postupy v urbanismu, jako například plánem vnitřní zástavby a obnovy celistvosti města a nabídkou občanům bydlet právě v centru Vsetína. Místostarostka Kopřivnice Dagmar Rysová a koordinátorka MA21 Ivana Rašková zmínily spolupráci s největšími zaměstnavateli ve městě. Obě dámy hovořily o nutnosti získávání externích dotačních zdrojů na projekty a aktivity města a vyzdvihly ladění všech kroků, rozvojových plánů a koncepcí se schválenou strategií města. Starosta Chrudimi Petr Řezníček a koordinátorka MA21 Šárka Trunečková zmínili jako hlavní problém chybějící obchvat města, který dlouhodobě řeší jak na krajské, tak na národní úrovni. Vyzdvihli pravidelnou komunikaci s občany a spolupráci s partnery. Chrudim je za své aktivity i investiční projekty každoročně oceňována v mezinárodní soutěži OSN "Město, kde stojí za to žít!". Za Litoměřice prezentovali zastupitel Petr Hermann, koordinátorka MA21 Monika Čapková a vedoucí oddělení projektů a strategií Antonín Tym. Zmínili komunikaci o problémech a jejich řešení ve městě nejen s dospělými, ale i s mladší populací - žáky a studenty škol. Litoměřice jsou na nejen na úrovni ČR, ale i Evropy unikátní svým projektem geotermálního vrtu.

Senátor Bárek v závěru akce poblahopřál všem prezentujícím k obhájení kategorie "B" místní Agendy 21. "Tyto prezentace mi přinesly hodně poznatků, nejen jako senátorovi a předsedovi Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, ale i jako místostarostovi Města Vyškov. Jsem rád, že strategické úvahy o udržitelném rozvoji mají své konkrétní promítnutí až do regionů a měst. To, co jsem zde slyšel, oceňuji jako velký kus práce, a tato města a mikroregion slouží jako velice dobrý příklad všem ostatním", uzavřel Bárek.
Kontakt pro další informace:
Vladimír Mikeš
nebo na tel. 606 755 373

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů