Čtvrtek, 18. dubna 2024

Letošek bude zřejmě desátým nejteplejším rokem historie

Letošek bude zřejmě desátým nejteplejším rokem historie

Letošek se s největší pravděpodobností stane desátým nejteplejším rokem v zaznamenávané historii, přestože v Pacifiku nyní působí klimatický jev La Niňa, který má tendenci podnebí ve světě ochlazovat. Uvedla to dnes Světová meteorologická organizace (WMO) na okraj konference OSN o změnách klimatu v jihoafrickém Durbanu, jejímž hlavním tématem je budoucnost Kjótského protokolu o snižování emisí skleníkových plynů. Podle řady odborníků právě vypouštění skleníkových plynů výrazně přispívá k oteplování naší planety.

WMO, která je specializovanou agenturou OSN, ve své výroční zprávě o klimatických tendencích a extrémních meteorologických jevech upozornila, že od roku 1850, kdy se měření provádějí, bylo 13 nejteplejších roků registrováno v uplynulé dekádě a půl. A letošek uzavírá vůbec nejteplejší zaznamenanou dekádu.

"Naše vědecké údaje jednoznačně dokazují, že se svět otepluje a že toto oteplování je důsledkem lidské činnosti," prohlásil šéf WMO Michel Jarraud. "Koncentrace skleníkových plynů v atmosféře dosáhla nových rekordních hodnot a velmi rychle se blíží úrovni, která odpovídá nárůstu průměrných globálních teplot o dva až 2,4 stupně Celsia (ve srovnání s předindustriální érou)," dodal.

Vědci se domnívají, že překročení teplotního prahu dvou stupňů Celsia by pro Zemi znamenalo dalekosáhlé a nezvratné změny.

WMO, která vychází ze třech nezávislých souborů dat, uvedla, že průměrná teplota v posledním desetiletí o 0,46 stupně Celsia přesahuje průměrnou globální teplotu 14 stupňů Celsia z období let 1961-1990. Podle WMO od roku 1950 platí, že každé nové desetiletí je vždy teplejší než to předchozí.

WMO dále poukázala na to, že objem arktického ledovce se letos zmenšil na rekordní úroveň. Organizace také připomněla řadu přírodních katastrof z letošního roku jako vlnu sucha ve východní Africe, která si vyžádala desetitisíce mrtvých, smrtící povodně v Asii či 14 přírodních neštěstí ve Spojených státech, z nichž každé stálo zemi miliardu dolarů. Největší teplotní odchylky byly zaznamenány v severním Rusku, kde se v několika oblastech průměrná letošní teplota vyšplhala čtyři stupně Celsia nad normál.

Účastníci durbanské konference by se měli pokusit připravit novou dohodu o snižování emisí skleníkových plynů, jež by nahradila Kjótský protokol po jeho vypršení v roce 2012. Protokol ale nepodepsaly Spojené státy a Čína, největší znečišťovatelé ovzduší, a společně s dalšími velkými ekonomikami, jako je Japonsko, Kanada, Indie či Brazílie, nechtějí začít jednat o smlouvě dřív než v roce 2015. Schůzka tak zřejmě nepřinese žádné konkrétní výsledky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů