Čtvrtek, 18. dubna 2024

Proč elektřina zdražuje?

Cena elektřiny v roce 2012 naroste. To je již jisté. Opět se hledá viník. Na jedné straně jsou velké elektrárenské společnosti, na druhé zastánci obnovitelných zdrojů. Kdo za zdražení elektřiny může? Je na vině fotovoltaika? Nebo prostě jen podražila silová elektřina?

Proč elektřina zdražuje?

Scénář se opakuje - cena elektřiny půjde příští rok nahoru. Z velkých dodavatelů zdraží elektřinu nejvíce ČEZ, a to průměrně o 4,9 %. Pražská energetika (PRE) navýší cenu proudu asi o 3,6 % a E.ON v průměru o 0,6 %.

A opět se hledá viník. Podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) může za zdražení elektřiny jak cenový vývoj na burzách, tak příspěvek na obnovitelné zdroje energie (konkrétně především na fotovoltaiku a biomasu).

Snadno obvinitelné obnovitelné zdroje?

Fotovoltaika byla ze zdražení elektřiny obviněna už minulý rok. V roce 2010 zažily solární elektrárny boom - ceny solárních technologií klesly, výhodné výkupní ceny zůstaly a z fotovoltaiky se stal zlatý byznys bez rizika. Stát zaspal a nestihl včas zareagovat.

Může za zdražení elektřiny opravdu jen fotovoltaika? Podraží i silová elektřina
Může za zdražení elektřiny opravdu jen fotovoltaika? Podraží i silová elektřina. Zdroj. Thinkstockphotos.com

A pak už to šlo rychle. Čím více instalovaného výkonu v obnovitelných zdrojích, tím více čisté elektřiny a tím více peněz, které bude potřeba na výkup elektřiny sehnat. Na elektřinu z obnovitelných zdrojů přispívá každý z nás; a bylo tedy logické, že si budeme muset připlatit. V roce 2010 jsme na jednu kilowatthodinu zelené elektřiny přispívali necelými 17 haléři, letos platíme 37 haléřů (s DPH 44 haléřů) a příští rok bychom měli zaplatit asi 42 haléřů (s DPH 50 haléřů). Příspěvek na obnovitelné zdroje tedy podraží asi o 13 %.

Tip: Za kolik se bude vykupovat elektřina z obnovitelných zdrojů?

Kdyby stát letos obnovitelné zdroje energie nepodpořil téměř 12 miliardami, hrozilo, že bychom na ně dopláceli ještě víc. Také příští rok vláda zadotuje obnovitelné zdroje stejnou částkou. (Jen pro zajímavost, pokud by chtěla příspěvek na obnovitelné zdroje udržet na letošní výši, musela by navíc přidat ještě 4 až 5 miliard.)

Pokračování článku najdete na www.nazeleno.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů