Čtvrtek, 28. března 2024

ČR žádá po Evropské komisi přezkoumání chemického nařízení Reach

ČR žádá po Evropské komisi přezkoumání chemického nařízení Reach

Česká republika a další evropské země vyzvaly Evropskou komisi, aby přehodnotila nařízení Reach o regulaci chemických látek. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby nařízení může ohrozit konkurenceschopnost českých i dalších evropských chemických firem. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Jiří Sochor.

Cílem Reach je shromáždit všechny dostupné informace o zhruba 30.000 chemických látkách, které jsou na evropském trhu. Svaz chemického průmyslu již dříve odhadl, že pro tuzemské firmy bude splnění nových pravidel představovat miliardové náklady.

"Nařízení Reach znamená hlavně pro malé a střední podnikatele neúměrnou administrativní a finanční zátěž. Tak silnou, že řadu z nich přímo existenčně ohrožuje. Proto budeme po Evropské komisi v příštím roce chtít, aby podrobně posoudila přínosy této legislativy a zaměřila se hlavně na její ekonomické dopady na evropské hospodářství," uvedl Kuba.

Tržby evropského chemického průmyslu v porovnání se světem klesají. Podle Svazu evropského chemického průmyslu přišlo v letech 1999 až 2009 v chemickém průmyslu v EU o práci 275.000 lidí. Pozice evropského chemického průmyslu oslabuje podle MPO hlavně vůči producentům v Číně, Indii a Jižní Americe.

Nařízení Reach si podle MPO klade za cíl zajišťovat vysokou úroveň ochrany zdraví občanů a životního prostředí.

Česká republika představila svoji iniciativu k přezkumu nařízení Reach už na ministerské schůzce 14. listopadu ve Stockholmu. K iniciativě se připojilo také Slovensko, Rumunsko a Velká Británie.

Přezkum nařízení Reach se uskuteční v příštím roce a Evropská komise přislíbila, že při něm zohlední stanovisko České republiky. Na jeho základě se pak bude jednat o případných úpravách nařízení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů