Pátek, 29. března 2024

Mrtvé moře vysychalo už v minulosti, tvrdí geologové

Mrtvé moře vysychalo už v minulosti, tvrdí geologové

Z rozboru sedimentů odebraných ze dna Mrtvého moře vyplývá, že moře před 120.000 téměř vyschlo. Bylo to v teplém období, kdy na planetě panovaly teploty srovnatelné s těmi dnešními. Tehdy k vyschnutí moře ale na rozdíl od nynější doby nepřispíval člověk. Hladina Mrtvého moře neustále klesá a za hlavní příčinu se považuje odebírání vody z horního toku řeky Jordán, která Mrtvé moře ze severu napájí vodou.

"Mrtvé moře vysychá z toho důvodu, že vlastně všechnu vodu z jeho přítoku (řeky Jordánu) odebírají země v okolí. Víme, že v předchozím teplém období voda přestala přitékat sama od sebe," řekl stanici BBC člen amerického geofyzikálního svazu Steve Goldstein.

Mrtvé moře má hladinu 400 metrů pod úrovní hladiny moří a oceánů a v některých místech je hlouboké až 300 metrů. Pode dnem jsou vrstvy sedimentů, na nichž se dají studovat dějiny Mrtvého moře i klimatické podmínky, jež panovaly v této oblasti před stovkami tisíců let.

Vědci z Izraele, USA, Německa, Japonska, Švýcarska a Norska loni odebrali vzorky ze dvou vrstev podmořských hornin. Jedna z nich byla poblíž nejhlubšího místa moře, v hloubi asi 235 metrů. Tam vědci narazili na vrstvu malých kulatých kaménků, které byly pravděpodobně v dávné době součástí pláže. Znamená to, že v té době bylo Mrtvé moře buď zcela nebo téměř vyschlé.

Stáří této vrstvy umístili do doby meziledové, která začala před 130.000 a skončila před 114.000 lety. Tehdy panovaly teploty buď srovnatelné s těmi současnými, nebo byly ještě o něco vyšší. "Jezero tehdy vyschlo bez jakéhokoli lidského zásahu. Teď vysychá vlivem lidí mnohem rychleji, což má politické důsledky, jelikož kvůli vodě vznikají války," řekla profesorka Emi Itová z Minnesotské univerzity.

Země v okolí odebírají z Jordánu vodu k zavlažování, mnoho vody se použije také při získávání soli. Od roku 1997 hladina Mrtvého moře klesla o víc než deset metrů.

Zkoumání podmořských sedimentů umožní podle Zviho ben Avrahama z univerzity v Tel Avivu získat představu o historii moře. O tom, jak může oblast vypadat, až moře vyschne, i o tom, jak poměry obnovit. "Musíme se na tuto budoucnost připravit," řekl.

Už minulý výzkum ukázal, že se velikost Mrtvého moře měnila podle období ledových. V dobách meziledových moře ustupovalo, v chladném období zase jeho hladina stoupala. Svého maxima dosáhlo uprostřed minulé doby ledové zhruba před 25.000 lety. Jeho hladina tehdy byla až 260 metrů nad současnou úrovní a zaplaveno tehdy bylo celé údolí Mrtvého moře včetně Tiberiadského jezera na severu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů