Úterý, 19. března 2024

Zvýšení poplatků za odpad je před závěrečným schvalováním

Zvýšení poplatků za odpad je před závěrečným schvalováním

Poslanci dnes poslali do závěrečného schvalování předlohu poslanců TOP 09 a Starostů, podle níž by obce mohly vybírat za svoz komunálního odpadu až tisícikorunu ročně na obyvatele. Jde o stoprocentní navýšení. Předkladatelé novelu zdůvodňují tím, že mnohé obce nyní na svoz odpadů doplácejí a částka se neupravovala devět let.

Poplatek má dvě složky. První, která je 250 korun ročně za tříděný odpad, by podle novely zůstala stejná. Druhou stanovují obce na základě skutečných nákladů na sběr a svoz netříděného odpadu; má se zvýšit ze současných až 250 korun na maximálně 750 korun ročně. Limit 250 korun je dávno překonán, uvedl jeden z předkladatelů Jan Husák.

Poslanec ODS Jan Čechlovský v dnešním druhém čtení navrhl, aby obce mohly stanovovat poplatek podle skutečných nákladů z předchozího roku. Konkrétní hranice by nebyla stanovena. Podle Husáka je ale tento návrh nehlasovatelný, protože je v rozporu s ústavním pořádkem. Kateřina Konečná (KSČM) chce, aby se z novely zdražení poplatku vyňalo; Jan Látka (ČSSD) zase navrhl horní hranici 500 korun.

Úhradu by museli podle novely nově platit například cizinci s dlouhodobým pobytem v ČR nebo vlastníci takzvaných apartmánů, které často slouží k rekreaci či k pronájmu, avšak nikdo v nich není trvale přihlášen. Rozpočtový výbor chce upravit hrazení poplatku za nezletilé lidi a prokazování, že lidé nemovitost neužívají. Výtky k novele měla v těchto záležitostech vláda.

Rozpočtový výbor navrhl do novely vložit také poplatky za hrací automaty a videoloterijní terminály pro obce. Pravidla pro výběr poplatků totiž poslanci nejspíš nechtěně zrušili při úpravách daňové reformy. Michal Babák (VV) navrhl, aby poplatek činil 5000 korun čtvrtletně a obce by měly povinnost jej vybírat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů