Pátek, 29. března 2024

Sněmovna asi schválí zákon o látkách poškozujících ozonovou vrstvu

Sněmovna asi schválí zákon o látkách poškozujících ozonovou vrstvu

Před závěrečným schvalováním je ve sněmovně nový zákon o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu, a o fluorovaných skleníkových plynech. Poslanci v něm v dnešním druhém čtení nenavrhli žádné změny. Předlohu připravilo ministerstvo životního prostředí kvůli tomu, že úpravu už nebude obsahovat nový zákon o ochraně ovzduší.

Oba zákony jsou o jiném okruhu znečišťujících látek a znečišťovatelů, rozdílný je i předmět ochrany. Nový zákon o látkách poškozujících ozonovou vrstvu se podle předkladatelů prakticky neliší od nynějšího stavu.

Fluorované skleníkové plyny se používají hlavně v chlazení, v klimatizacích a v tepelných čerpadlech, ve výrobě tepelných izolací, jako hasiva v požární ochraně a při výrobě obuvi a průmyslových elektrických spínačů. Nahradily nebezpečné halony a freony, které patří mezi látky poškozující ozonovou vrstvu.

Předloha upravuje nakládání s těmito látkami, povinnosti subjektů, které s nimi nakládají, a stanoví sankce za překročení předpisů. Například zařízení, které obsahuje nejméně 300 kilogramů látek poškozujících ozonovou vrstvu, musí být vybaveno detektory jejich úniku. Subjekty provozující zařízení s nejméně třemi kilogramy těchto látek musí vést evidenční knihu, do níž zaznamenávají například servisní činnosti a údržbu.

Různé práce se zařízeními i s látkami, které zákon upravuje, můžou provádět jen lidé a firmy s příslušným certifikátem.

Předloha dále upravuje hlášení o manipulaci s látkami ministerstvu. Subjekty, které vlastní systém požární ochrany anebo hasicí přístroj s halony, budou muset ministerstvu nově dávat údaje také o množství použitých a skladovaných halonů.

Sankce za porušení předpisů o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu, a o fluorovaných skleníkových plynech může být až 2,5 milionu korun. Systém deliktů a výše pokut podle předkladatelů odpovídá vesměs platné právní úpravě. Peníze plynou do Státního fondu životního prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů