Čtvrtek, 28. března 2024

TPCA: stále zřetelnější zelená stopa

TPCA: stále zřetelnější zelená stopa

Kolínská automobilka TPCA Toyota Peugeot Citroën, která patří k celosvětově nejšetrnějším automobilovým výrobcům, představila na dnešním setkání pro představitele samosprávy, regionu, dodavatele energií i novináře svoji environmentální politiku a výsledky v oblasti snižování vlivu na životní prostředí.

"Prezentované, neustále se zlepšující výsledky, jsou jasným signálem o úspěšném naplňování naší snahy být zelenou továrnou. Ekologické cíle jsou součástí každého článku našeho výrobního řetězce. Ochranu životního prostředí podporujeme i v regionu formou grantové politiky," upřesňuje prezident TPCA Satoši Tačihara.

TPCA se tradičně snaží o co nejefektivnější úsporu energií, tedy elektřiny, vody a plynu. V loňském roce například automobilka snížila spotřebu energií na vyrobené auto o jednu kilowatthodinu na 673 kWh. TPCA také vykazuje velmi nízké hodnoty ve spotřebě vody, kdy na výrobu jednoho vozu spotřebuje pouhých 1,17 m3 vody. Vynikajících vysledků dosahuje TPCA ve snižování objemu odpadů na jedno vyrobené auto. V roce 2010 to bylo 7,5 kg, přičemž rok před tím to bylo 7,73 kg. Továrna v přepočtu na metr čtvereční lakované plochy vyprodukuje pouze 12,9 g organických těkavých látek (VOC).

Ekologická výroba v TPCA se může opřít o řadu lokálních aktivit a motivačních opatření, které vedou zaměstnace k ohleduplnému chování k životnímu prostředí. Průběžně se sledují výsledky jednotlivých oddělení v třídění odpadů, pořádají se tématické víkendové exkurze pro rodiny zaměstnanců, populární je Den čistého ovzduší. V jeho rámci každý zaměstnanec, který přijede do zaměstnání na kole, získá triko s motivem zeleného měsíce.

Zelenou stopu automobilka nezanechává pouze svým provozem, ale také prostřednictívím grantového programu TPCA Partnerství pro Kolínsko. Právě životní prostředí je jednou z priorit programu. Letos získalo pět projektů téměř 1,4 milionu korun. Díky této podpoře je možné například realizovat výsadbu stromů v obcích Podlipanska, vytvořit naučnou stezku ve Veltrubech či revitalizovat slepá ramena řeky Cidliny.


Radek Kňava
Tiskové oddělení TPCA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů