Pátek, 19. dubna 2024

Václav Havel předal Dalajlámovi poděkování od Brontosaurů za podporu jejich rozvojového projektu

Václav Havel předal Dalajlámovi poděkování od Brontosaurů za podporu jejich rozvojového projektu

U příležitosti návštěvy 14. Dalajlámy v České Republice, předal Václav Havel Jeho svatosti Dalajlámovi děkovný dopis od Hnutí Brontosaurus. To je jedinou českou neziskovou organizací, které Dalajláma posílá peníze na její rozvojový projekt v Malém Tibetu (Ladakh, severní Indie).

Od roku 2008 pomáhají brněnští Brontosauři s rozvojem školy ležící ve vesnici Mulbekh v severní Indii. Pravidelně tam jezdí čeští dobrovolníci učit děti nebo školit učitele, odborně asistovat při zpracování plánů rozvoje školy (stavební, akademický, právní struktury atd.). Díky charitativním akcím v Česku přispěli Brontosauři 1 milion korun na stavbu nového školního internátu.

Na podzim roku 2010 navštívil školu 14. Dalajláma a na začátku léta 2011 přijal zástupce komunity v Mulbekhu a Brontosaury na audienci do paláce jeho exilové vlády v Dharamsale. "Dalajlámovi jsme představili současnost a plány rozvoje školy v Mulbekhu a on se rozhodl projekt podpořit darem 550 tisíc korun ročně" říká koordinátor projektu Brontosauři v Himálajích Ing. Jiří Sázel.
"Je to pro nás velká čest získat podporu přímo od našeho největšího duchovního vůdce; myslím, že můžu mluvit za všechny z naší vesnice" zhodnotil své dojmy ředitel školy v Mulbekhu Tsewang Norboo. "Peníze využijeme v pr! ůběhu dalších let na platy a školení učitelů, na dostavbu internátu a taky na stavbu nových tříd prvního stupně."

"Nové školní budovy jsou navrhnuty jako ekologické objekty kombinující moderní západní a tradiční Ladacké stavitelství. Jejich prostory jsme navrhly vytápěné solární energií, protože v současnosti probíhá výuka v zimních měsících při teplotách okolo 10 stupňů celsia." říká Ing. Martin Knap Ph.D. architekt školního rozvoje. "V současné době chodí do školy 150 dětí. Po vybudování nových školních prostor poskytne škola vzdělání 400 dětem z celého údolí řeky Wakha" dodává.

"Vzpomínám, jak jsme před 3 a půl lety jeli do Mulbekhu, nevěděli pořádně kde vystoupit, kde hledat školu, v Čechách asi nikdo o tomto místě ani nevěděl... a dnes zpráva v Událostech jak Havel předává Dalajlámovi poděkování...to bych si nikdy předtím nemyslela" vzpomíná dobrovolnice Jarmila Krajčová za začátek spolupráce se školou v Mulbekhu.

Fotografie, děkovný dopis Dalajlámovi, vizu! alizace nové školy a další informace najdete na webu:
www.Brontos aurivHimalajich.cz

Kontaktní osoba: Jiří Sázel
Telefon: +420 603 534 730
E-mail: jiri.sazel@brontosaurus.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů