Pátek, 19. dubna 2024

Výsledky z Durbanu vítá Indie, Čína a EU, ekologové ji kritizují

Výsledky z Durbanu vítá Indie, Čína a EU, ekologové ji kritizují

Výsledky konference OSN o změnách klimatu v jihoafrickém Durbanu vyvolaly ve světě smíšené reakce. Dohodu, která předpokládá zahájení práce na nové smlouvě o kontrole emisí skleníkových plynů, která bude závazná i pro velké znečišťovatele, přivítala Indie i Čína, za velký úspěch ji označila Evropská unie. Odborníci na životní prostředí ale tvrdí, že přinese jen malý pokrok, i přesto, že se podařilo dojednat více, než se očekávalo.

Indie, která požadovala, aby v závěrečném textu byl zakotven princip stejného zacházení se všemi státy, vyšla z jednání spokojená. Podle ministryně životního prostředí Džantí Nataradžan její země projevila více pružnosti než ostatní, ale od tohoto principu nemohla ustoupit. Jak připomíná DPA, Dillí dlouho prosazovalo, aby základem pro mezinárodní měření bylo zjišťování emisí škodlivin na osobu. Míra znečištění je u Indie asi desetinová oproti západním průmyslovým státům.

Čína dohodu přivítala, ale zároveň přičetla bohatým státům vinu na pomalém pokroku při ochraně klimatu. "V rozvinutých zemích chybí politická vůle snížit emise a poskytnout na pomoc rozvojovým zemí finance a technologie," prohlásil čínský zástupce Sie Čen-chua. Na jednání v Kataru příští rok bude podle něj Peking očekávat od průmyslových zemí politickou serióznost při přípravě druhé fáze Kjótského protokolu, která by měla vést k redukci vypouštění skleníkových plynů a ke splnění finančních a technologických závazků.

Evropská unie označila výsledky jednání za historický průlom v boji proti změnám klimatu. "Strategie Evropské unie fungovala. Když řada států předpovídala, že Durban bude moci jen potvrdit rozhodnutí z Kodaně a Cancúnu, EU měla větší ambice a podařilo se je naplnit," prohlásila komisařka Connie Hedegaardová. Vysvětlila, že EU nemohla souhlasit s novým obdobím Kjótského protokolu bez plánu, který by zavazoval všechny státy. "Zatímco Kjóto rozděluje země na dvě kategorie, nyní budeme mít systém, který odpovídá propojenosti současného světa," dodala. EU nakonec souhlasila s návrhem formulace Indie, která předpokládá jako formát budoucí dohody "protokol, nebo jiný právní nástroj či jednotné řešení s právní silou", informovala agentura AFP.

Greenpeace a Světový fond na ochranu přírody (WWF) jsou ale výsledkem zklamáni. Kritizují hlavně to, že dohoda, která má vstoupit v platnost v roce 2020, nebude právně závazná. Pro dodržení závazku oteplování o méně než 2 stupně nestačí podle Greenpeace ani Kjótský protokol ani v Durbanu schválený plán. "Mezinárodní společenství zůstalo lidem opakovaně dlužno odpověď na akutní otázku ohledně způsobu řešení problému oteplování klimatu," prohlásil Martin Kaiser z Greenpeace. Z této dohody se budou moci stáhnout jak USA, tak i Čína a Indie, tvrdí organizace. I podle WWF si svět zaslouží lepší dohodu.

Na výsledek je naopak pyšná pořadatelská země, Jihoafrická republika. Mnoho obyvatel se podle DPA obávalo, že konference skončí debaklem, a to i proto, že předem ohlášené světové hvězdy nakonec do Durbanu nepřijely. Nezúčastnil se ani zpěvák Bono, herečka Angelina Jolieová, bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger ani bývalý americký viceprezident Al Gore či herec Leonardo DiCaprio.

Úspěšný závěr spíše nebyl očekáván i vzhledem ke stížnostem na průběh konference ze strany některých delegátů, na špatnou logistiku a přípravu dokumentů k jednání. Navíc ani vedení jednání nemělo často pozitivní ohlasy.

Nová klimatická smlouva, o které začnou podle shody z Durbanu státy vyjednávat, postaví všechny země pod stejný právní rámec k prosazování emisních závazků s platností nejpozději od roku 2020. V současné době platí takzvaný Kjótský protokol, ve kterém se některé průmyslové státy zavázaly snížit do roku 2012 emise skleníkových plynů o pět procent pod úroveň roku 1990. Tímto dokumentem ale nejsou vázáni jedni z největších znečišťovatelů, Čína a USA.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů