Pátek, 19. dubna 2024

Podporujme větrné elektrárny, zdražily elektřinu jen o haléř!

Podporujme větrné elektrárny, zdražily elektřinu jen o haléř!

Větrné elektrárny v České republice už výrobou pokrývají elektřinu pro čtvrt milionů lidí, přesto nebudou mít na zdražení elektřiny žádný výrazný vliv. Doposud ovlivnily navýšení ceny elektřiny o necelý haléř.

Energetické společnosti uvedly před několika dny jako důvod zdražení elektřiny podporu obnovitelných zdrojů. Na zdražení se však některé zdroje takřka nepodílí. Česká společnost pro větrnou energii (ČSVE) vysvětluje, že větrné elektrárny elektřinu neprodražují.

"Všichni víme, že z obnovitelných zdrojů, které mají zásadní vliv na zdražení elektřiny, je to hlavně fotovoltaika," objasňuje situaci předseda ČSVE Michal Janeček, "neznamená to ale, že všechny obnovitelné zdroje jsou drahé. Větrné elektrárny už mají za sebou dlouhý vývoj, a dnes dokáží vyrábět elektřinu opravdu levně.

Výkupní cena elektřiny vyrobené z větrných elektráren je 2,23 Kč/kWh, nejlevnější ze všech zdrojů. Podle Energetického regulačního úřadu větrné elektrárny s touto výkupní cenou zvyšují konečnou cenu pro spotřebitele o 0,8 haléře na 1 kWh.

"Každý, kdo tuto částku zná, rozumí tomu, že podporovat větrné elektrárny u nás má smysl. Pokud chceme zvyšovat podíl obnovitelných zdrojů, proč to nedělat nejlevnějším způsobem?" ptá se Janeček. "Větrný potenciál v Česku je velký, i tzv. Pačesova zpráva počítá, že pomocí větru můžeme v Česku vyrobit 6 TWh elektřiny, což je spotřeba více než 4 milionů lidí, dodává předseda ČSVE.

V České republice je k dnešku nainstalován ve větrných elektrárnách výkon 215 MW. Z důvodu malé politické podpory přibývají nové instalace pozvolna. Svět však v tempu nepolevuje. Vloni přibylo na světě 35 802 MW výkonu v nových větrných elektrárnách, hlavně díky Číně a USA. Celkem je ve světě nainstalováno ve větrných elektrárnách přes 200 000 MW.

Mgr. Michal Janeček
předseda České společnosti pro větrnou energii
kontakt: predseda@csve.cz, 602 796 687

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů