Pátek, 19. dubna 2024

Předškoláci uspěli v U4energy: Vědí, jak jim Slunce ohřívá vodu

Předškoláci uspěli v U4energy: Vědí, jak jim Slunce ohřívá vodu

Národní cenu v soutěži Evropské komise U4energy převzala v polovině října v Neapoli pro Mateřskou školu Ohaře její ředitelka Iveta Dudková. Škola má navíc šanci se svým projektem Solární energie do školek zabodovat i v evropském finále.

Na počátku cesty k tomuto úspěchu byla loni podepsaná smlouva o poskytnutí dotací z grantového programu kolínské automobilky TPCA Partnerství pro Kolínsko Místní akční skupině (MAS) Zálabí na projekty V novém se učí lépe a Solární energie do školek. Díky grantu mohly být také na střeše Mateřské školy (MŠ) Ohaře instalovány solární panely na ohřev teplé užitkové vody.

Provoz MŠ Ohaře závisí na elektrické energii (vytápění, ohřev vody, spotřebiče), což se významně odráží i v provozním rozpočtu. Loni bylo na provoz školy určeno 300 tisíc korun, přičemž 47 procent z této sumy (140 000 Kč) spotřebovala právě elektřina. Záměrem projektu bylo - i s ohledem na růst ceny elektřiny, snížit tuto finanční zátěž a zároveň poskytnout dětem i zaměstnancům komfort teplé vody po celý den.

Výhodou solárních panelů je absence obsluhy, vše je automatické a bezpečné, vedoucí pracovník jen sleduje teplotu vody na digitálním ovladači. Několik desítek let staré bojlery v havarijním stavu nahradila bivaletní nádoba, a výrazně tak zútulnila umývárnu. Ve staré budově z roku 1898 je instalováno nejmodernější zařízení na využití obnovitelných zdrojů. To je ostatně v souladu s projektem Solární energie do školek, který si klade za cíl úsporu energií a zlepšení životního prostředí v obcích využíváním alternativních zdrojů energie.

Nezůstalo však jen u technického řešení. V MŠ solární panely využili také k ekologické výchově dětí. Iveta Dudková vysvětluje: >>Začali jsme s rozhovory při interaktivních hrách, které byly podporovány jednoduchými otázkami. Při nich se děti seznamovaly s elementárními zásadami, jak šetřit elektřinu: Co jsou ty malé bílé krabičky (termostaty) na zdích ve školce a k čemu slouží? Proč zhasínáme v místnostech při odchodu a proč se ve školce nesvítí, když v ní nikdo není? Jak to chodí u vás doma? To vše doplnila jednoduchá prezentace o ohřevu vody kolektory, pracovní listy pro předškoláky, co je správné a co ne. S dětmi také sledujeme počasí a zpracováváme jednoduché obrázkové záznamy pomocí symbolů slunce a blesku po dobu jednoho týdne, kdy ohřívá naši vodu slunce a kdy elektřina.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů