Čtvrtek, 28. března 2024

Aukce práv na těžbu ropy v Mexickém zálivu vynesla 338 mil. USD

Aukce práv na těžbu ropy v Mexickém zálivu vynesla 338 mil. USD

Státní aukce práv na těžbu ropy v pobřežních vodách Mexického zálivu vynesla 337,7 milionů USD (6,7 miliardy Kč). Aukce byla první od ropného neštěstí v roce 2010.

Aukce se zúčastnilo 20 společností, které předložily celkem 241 nabídek v celkové hodnotě 712,7 milionu USD. Zájemci se soustředili hlavně na naleziště ropy, o naleziště plynu kvůli jeho relativně nízkým cenám příliš velký zájem nebyl.

Celková částka byla mnohem vyšší než při posledním prodeji v roce 2009. Ten vynesl jen 115 milionů USD.
Největší počet vysokých nabídek předložila firma ConocoPhillips, celkem za 157,5 milionu USD. Následoval Exxon Mobil s částkou 63,3 milionu USD. Aktivní byla i britská firma BP, která předložila vítězné nabídky za 27,5 milionu USD.

V závislosti na hloubce je pronájem na pět až deset let a pokud se těžba v nalezišti nerozvine, vrací se vládě. Federální vláda také získá z celé produkce licenční poplatky ve výši 18,75 procenta.

Několik ekologických skupin podalo v úterý žalobu kvůli zpochybnění studií o vlivu těžby na životní prostředí. Tento krok by mohl případně ještě prodej zvrátit.

Ministerstvo vnitra uskutečnilo aukci práv na těžbu v Mexickém zálivu poprvé od loňského výbuchu těžební plošiny provozované společností BP, která se stala největší ropnou havárií v dějinách. Ropa z poškozeného vrtu unikala do moře tři měsíce.

BP je největším těžařem ropy v Mexickém zálivu, na celkové těžbě ropy a zemního plynu v oblasti má asi čtvrtinový podíl. Oblast Mexického zálivu má pak na těžbě ropy v USA zhruba třetinový podíl, napsaly agentury AP a Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů