Pátek, 29. března 2024

Europoslanci chtějí, aby tablety do myček byly bez fosfátů

Europoslanci chtějí, aby tablety do myček byly bez fosfátů

Europoslanci dnes schválil nařízení o tom, že kromě pracích prostředků budou muset nově být prakticky bez fosfátů i tablety do myček. Výrobci přidávají do mycích prostředků fosfor kvůli jeho schopnosti změkčovat vodu, fosfáty ale způsobují růst vodních řas, které ohrožují zdraví. Na českém trhu se prodávají prací prášky bez fosfátů od roku 2006, tuny fosforu však proudí do odpadu ze stále oblíbenějších myček. Složení tablet totiž zatím nikdo nereguloval.

Evropský parlament schválil nařízení, které omezuje povolené množství fosfátů v pračkách i myčkách. V pracích prostředcích smí být od roku 2013 nanejvýš 0,5 gramu fosforu na jednu náplň. Stejné pravidlo bude platit i pro myčky, ale až od roku 2015.

Unie původně navrhovala, aby se zákaz fosfátů týkal pouze praček, nakonec se však vztahuje i na prostředky do myček. Myček nádobí totiž stále přibývá, například v Česku ji má více než třetina domácností. Fosfor z myček se na celkovém množství fosfátů v odpadních vodách podílí asi jednou pětinou - největším znečišťovatelem je zemědělství.

Fosfor v odpadních vodách je nebezpečný hlavně proto, že se z něj živí vodní řasy. Sinice, o kterých se mluví také jako o vodním květu, ztěžují čištění vody v čističkách a ohrožují zdraví. V létě se kvůli jejich přemnožení musí zakazovat koupání.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů