Čtvrtek, 25. dubna 2024

ČSÚ: Počet bytů vytápěných dřevem vzrostl o 76 procent

ČSÚ: Počet bytů vytápěných dřevem vzrostl o 76 procent

O více než tři čtvrtiny se za posledních deset let zvýšil počet domácností vytápěných dřevem, a to na skoro 300.000. Podle předběžných výsledků letošního sčítání lidu, domů a bytů zveřejněných dnes Českým statistickým úřadem (ČSÚ) lidé opouštějí uhlí. Tím už topí jen 346.000 domácností, o 40 procent méně než při minulém sčítání v roce 2001. Dominantní stále zůstává pozice plynu, kterým topí 1,47 milionu domácností.

Bytů a domů, ve kterých se topí dřevem, je aktuálně 293.660, zatímco před deseti lety jich bylo pouze 167.341. "V poslední dekádě ovšem velmi zpomalil růst podílu domácností vytápěných plynem. Určitě to souvisí s problematikou plynofikace, cen plynu a dalšími věcmi," řekl dnes médiím místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal. Podle sčítání používá plyn k vytápění 1,47 milionu domácností, v roce 2001 to bylo 1,4 milionu. Nárůst tak činí pouze pět procent.

Dřevem se topí nejčastěji na Moravě a na jihu Čech. Absolutně největší podíl na vytápění má dřevo v Jihočeském kraji, a to téměř čtvrtinový. Naopak skoro vůbec nepoužívají dřevo k topení Pražané. V Praze je ovšem také podle sčítání asi polovina domácností vytápěna z kotelny umístěné mimo dům. V hlavním městě, kde žije více než desetina všech obyvatel republiky, se nejvíce topí plynem. Plyn zahřívá přibližně tři čtvrtiny pražských domů a bytů, ještě více domácností jím ale topí v Jihomoravském kraji. Uhlí dávají do kamen a kotlů nejčastěji domácnosti ve Středočeském kraji, používá se k vytápění přibližně ve čtvrtině ze všech tamních bytů a domů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů